Crește în zonele muntoase și poate fi cules toamna. Conține vitamina C și este o sursă importantă de antioxidanți. De aceea, te ajută să ai o imunitate excelentă și previne sau tratează infecțiile urinare.
Merișorul, numit și coacăz de munte, are, pe lângă gustul plăcut dulce-acrișor, acţiune antiseptică, astringentă, diuretică şi dezinfectantă. Dr. farmacist Oviu Bojor îl recomandă în afecțiuni renale, în special în infecții, cistite și stări inflamatorii ale căilor urorenale.
Cu rol de antibiotic
Datorită substanțelor antiseptice pe care le conține, merișorul ajută la combaterea cu succes a bacteriei Helicobacter pylori, care găsește adăpost în stomac și provoacă ulcer sau a bacteriei E. coli, care, dacă pătrunde în vezica urinară, duce la apariția infecțiilor în această zonă. Sucul de merișor combate bacteriile care formează placa dentară și duc la apariția cariilor. De asemenea, previne problemele gingiilor.
Antioxidanți din plin
Antioxidanții pe care îi conține merișorul previn colesterolul rău și depunerile acestuia pe artere, fiind de ajutor pentru buna funcționare a sistemului circulator. Ajută și la creșterea nivelului de colesterol bun din organism. Pe lângă acestea, se știe: antioxidanții sunt foarte importanți în prevenirea cancerului.
Sucul de merișor mai conține cantități importante de calciu, ceea ce îl face util în prevenirea osteoporozei și contribuie la menținerea sănătății dinților. Acizii organici din compoziţia sa duc la arderea grăsimilor, fiind un bun adjuvant în curele de slăbire și combătând celulita.
Fructe proaspete sau ceai
Fructele pot fi consumate ca atare, proaspete, uscate sau sub formă de suc proaspăt, preparat în casă. Se recomandă aproximativ 150 g de fructe proaspete sau echivalentul lor pe zi. Și frunzele au veritabile calități terapeutice. Poți face o infuzie din două linguriţe de frunze de merișor la o cană cu apă. Se beau una-două căni pe zi. Se recomandă neutralizarea infuziei cu un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu (pentru a avea un ph alcalin). Nu se va asocia cu urotropina sau cu un alt dezinfectant chimic al căilor urinare. Nu se vor administra mai mult de trei-patru căni de ceai pe zi.
Se mai poate consuma sub formă de tinctură, care se prepară din 20 g de pulbere de merișor, peste care se toarnă 500 ml de alcool alimentar de 50º. Se pun ingredientele într-un borcan de sticlă, care se închide ermetic și se lasă la macerat timp de două săptămâni, într-un loc călduros. Se strecoară și tinctura rezultată se pune în sticle închise la culoare, care se păstrează la loc întunecos și uscat. Se ia câte o linguriță diluată în 50 ml de apă, de patru ori pe zi.
► insuficiență renală gravă
► administrarea internă a frunzelor de merișor nu este recomandată în cazurile de constipație acută în sarcină, se recomandă administrarea produselor pe bază de merișor doar sub stricta supraveghere a medicului.
COMPRIMATELE, UȘOR DE ADMINISTRAT
Există în comerț comprimate cu extract de merisoare. Avantajul este că acestea, spre deosebire de fructele proaspete, se pot găsi tot anul, iar persoanele care s-ar putea plânge că sucul sau ceaiul sunt prea acre vor evita aceste neajunsuri. Totodată, sunt mai ușor de ingerat și sunt bine tolerate de stomac.