Cataracta se poate manifesta într-o formă uşoară şi poate trece deseori neobservată.
Am stat de vorbă cu Speranţa Schmitzer, medic primar clinica Oftalmestet, pentru a afla detalii despre apariţia, previnirea şi tratarea cataractei.
Ce este cataracta şi din ce motive apare?
Cataracta este o opacifiere a cristalinului natural al ochiului. Dezvoltarea cataractei la adulţi este rezultatul îmbătrânirii, expunerii la radiaţiile UV, fumatului, alimentaţiei incorecte, traumatismelor oculare directe sau indirecte, unor boli de sistem, precum şi unor medicaţii, precum steroizii. Mai mult de jumătate dintre persoanele trecute de 65 de ani au cataractă.
Cum îmbătrânirea nu poate fi evitată, o alimentaţie sănătoasă şi, în general, un stil de viaţă sănătos, ar putea ajuta la întârzierea apariţiei cataractei.
Care sunt semnele apariţiei acestei boli?
Iniţial, vederea afectată de cataractă poate fi îmbunătăţită printr-o nouă prescriere de ochelari sau o iluminare mai puternică. Pacientul poate fi mulţumit la un moment dat că vede să citească fără ochelari. Este însă o periodă foarte scurtă, ochiul devine uşor miop, deoarece începe procesul de opacifiere a cristalinului.
Totuşi, când cataracta avansează, intervenţia chirurgicală este singura soluţie, devinind necesară în momentul în care afectează activitatea zilnică a pacientului.
În ce constă operaţia de cataractă?
Astăzi, aceasta este una dintre cele mai sigure şi eficiente operaţii. Intervenţia chirurgicală constă în înlocuirea cristalinului natural opacifiat cu unul artificial, nou, transparent. Acest implant va rămâne permanent clar şi nu va necesita înlocuirea. Cea mai modernă tehnică chirurgicală folosită în prezent este facoemulsificarea cu ultrasunete, denumită pe scurt ”faco”. Cristalinul natural are un nucleu şi un înveliş exterior transparent numit capsulă şi este menţinut în poziţie de un ligament. În chirurgia prin facoemulsificare, chirurgul deschide partea anterioară a acestei capsule şi introduce o sondă în cristalinul opacifiat pe care îl sparge (emulsifică) cu ultrasunete şi cu care aspiră toate particulele rezultate din această emulsificare. Această tehnică chirurgicală necesită o incizie la nivelul corneei de 1,8 – 2,2 mm. Odată procedura de înlăturare a cristalinului natural opacifiat terminată, se trece la înlocuirea lui cu un implant, numit cristalin artificial sau IOL (intraocular lens). Cele mai avansate implanturi sunt cristalinele foldabile. Aceste cristaline sunt realizate dintr-un material flexibil, care le permite să fie pliate (de aceea se numesc foldabile), putând fi astfel implantate prin acea mică incizie de care am amintit.
Există cazuri, mai rare, când cristalinul natural este prea tare pentru a fi emulsificat cu ultrasunete (asta se întâmplă şi dacă se întârzie foarte mult operaţia) sau este desprins de ligamentul care îl menţine în poziţie normală (cristalin subluxat). În această situaţie, chirurgul este nevoit să extragă cristalinul cu capsulă cu tot, efectuând o incizie mai mare.
Care sunt avantajele facoemulsificării?
Unul din avantajele tehnicii prin facoemulsificare este acela că, prin realizarea unei incizii corneene mici, care nu necesită sutură, vindecarea este mult mai rapidă, permiţându-i pacientului plecarea acasă imediat după operaţie şi reluarea activităţilor obişnuite în foarte scurt timp.
După această operaţie pacientul nu mai are nevoied e ochelari?
Pacienţii nu vor mai avea nevoie de ochelari pentru distanţă,dar vor fi necesari cei pentru citit, dacă se implantează un cristalin monofocal. Dacă se implantează un cristalin multifocal, nu mai sunt necesari nici ochelarii de citit. În majoritatea cazurilor, vindecarea completă se produce după aproximativ 4 săptămâni de la operaţie, moment în care se poate face corecţia cu ochelari, dacă este necesar.