Nu-i deloc exclus să te doară, la un moment dat, spatele, şoldurile, genunchii sau călcâiele din cauza poziţiei greşite a picioarelor, când mergi sau când stai jos…
Picioarele sunt – cum spunea o glumă veche – ”baza temeliei fundamentului”: ele susţin echilibrul întregului corp. Dacă nu au stabilitate perfectă sau nu le ţii corect pe sol, când mergi, când faci sport sau chiar şi atunci când stai în şezut, te poţi alege cu durere de spate, de genunchi, de umeri sau călcâie.
Probabil, cu greu ţi-ai fi putut imagina că sursa acestor suferinţe agasante se află… la picioarele tale.
Remedii naturiste care te scapă de durerile de spate
Pentru durerea de spate mergi la podolog
Aşa se numeşte medicul specializat în tratamentul afecţiunilor piciorului: podolog. Când te prezinţi la consultaţie, el analizează biomecanica membrelor inferioare (picior, gleznă, genunchi, biomecanica mersului), pune diagnosticul şi, dacă este cazul, îţi recomandă soluţia: de regulă, încălţăminte ortopedică (sau orteze plantare) care vor readuce membrele inferioare la poziţia corectă. Sau, ca să folosim limbajul medical, vor corecta tulburările de statică a piciorului.
Cauza suferinţei: încălţările „cocoţate”
…strâmte şi incomode – ele ne fac să călcăm greşit (la propriu), atunci când nu avem vreuna dintre problemele de sănătate care, prin definiţie, afectează poziţia picioarelor în mers şi postura (poziţia) generală: diabet sau arterită, artroze sau reumatism. Dacă le avem, vizita periodică la medicul podolog se impune.
Sarcina: 12 sfaturi ca să îţi ameliorezi durerile de spate
CINE MAI ”SEMNEAZĂ” CONDICA LA ”SPECIALISTUL PICIOARELOR”
Vizita periodică la medicul podolog se impune şi…
● copiilor începând de la vârsta de 5 ani (pentru a li se verifica postura)
● adolescenţilor (aflaţi în perioada de creştere acce¬lerată)
● sportivilor (care îşi suprasolicită membrele inferioare)
● la vârsta a treia.
Încălţămintea ortopedică, decontată de Casa de Asigurări
Printre dispozitivele medicale decontate, potrivit legii, de către CNAS, figurează şi încălţămintea ortopedică. Dar, cu anumite condiţii:
● Persoana care solicită decontarea să aibă calitatea de asigurat şi să declare pe propria răspundere că deficienţa (organică sau funcţională) de care suferă nu este consecinţa unui accident de muncă, a unui accident sportiv sau a unei boli profesionale.
● Este obligatorie recomandarea medicului specialist, depusă în 30 de zile.
Ultima modificare septembrie 21, 2022 2:50 pm