Sănătate: 7 leacuri potrivite pentru arsuri

.

Ai stat prea mult la plajă și simți că pielea îți ia foc? Ai câteva leacuri la îndemână ca să te simți în largul tău și să te poți bucura din nou de vacanță.
Precum știi, este mai bine să previi decât să vindeci, așa că este indicat să îți iei măsuri de precauţie ca să nu ai parte de arsuri vara aceasta. Așa că nu uita de cremele de protecție, nu sta prea mult la soare din primele zile și evită orele de la amiază. Dacă, totuși, ai ajuns să te arzi, găsești leacuri chiar în frigider.

► Iaurtul, răcorire instant

Iaurtul este binecunoscut pentru calitățile sale de a calma pielea iritată. Se aplică direct, în strat subțire, și se masează ușor. Se lasă să acționeze timp de 10 minute, după care se clătește cu apă cât mai rece (cât suporți) sau cu ceai de mușețel.

► De ajutor, din bucătărie

Varza te poate ajuta și ea să scapi de senzația neplăcută de usturime. Zdrobește câteva frunze proaspete cu un fund de sticlă sau cu un pahar și aplică-le pe zona afectată. În câteva minute, durerea se va diminua și arsura se va vindeca mai repede. Mai poți aplica pe piele cataplasme cu oțet diluat cu apă.

► Aloe vera, pentru restabilirea echilibrului pielii

Gelul de aloe vera este unul dintre cele mai bune leacuri împotriva arsurilor solare, pentru că ajută la restabilirea rapidă a echilibrului natural al pielii. Se unge zona afectată cu această substanță. Dacă nu ai o plantă din care să extragi sucul, cumpără un produs cu un procent cât mai mare de pulpă.

► Uleiurile naturale, pentru arsuri moderate

Poți face o baie călduță în care să adaugi 10 picături de ulei de mușețel și 10 picături de ulei de lavandă. Când ieși din cadă, te ștergi prin tamponare cu un prosop moale, fără să te fi clătit. Pielea se va hidratata mai bine și disconfortul va dispărea în scurt timp. O altă metodă bună este să masezi zona afectată cu ulei de măsline. Mai poți adăuga în compoziția emulsiei câteva picături de ulei de mușețel.

► Comprese cu ceai verde

Poți să faci o infuzie dintr-o linguriță de ceai verde la o cană cu apă clocotită. Se lasă acoperită cinci minute, după care se strecoară. Se lasă să se răcească și se aplică o compresă cu ceai pe zona afectată. Se lasă să acționeze timp de 10 minute. Se poate face acest tratament de mai multe ori pe zi.

► Bea suficiente lichide

Este important să bei suficiente lichide (apă plată sau ceai de plante neîndulcit) pentru a te rehidrata. Trebuie să fii atentă și la ce mănânci. Pentru a te restabili complet, ai nevoie de un aport crescut din vitaminele C, A și E. Poți lua suplimente, dar și adăuga în meniul tău ulei de in. Consumă multe fructe, legume crude și sucuri naturale proaspăt stoarse.

REGULI DE BAZĂ

În primul rând, nu te spăla în primele ore, decât dacă ai înotat în apă cu clor, pentru că vei înlătura uleiurile naturale produse de corp pentru a proteja pielea. Dacă este nevoie, murdăria o poți înlătura cu ajutorul unei cârpe din material natural, îmbibată în ulei de măsline. În schimb, poți aplica pe piele comprese cu apă rece, ca să scadă temperatura corpului.

    
Vedete din Romania Vedete internationale