Sănătate: Învaţă să-ţi îngrijeşti corect dinţii

.

Vremurile în care proteza, dinții din metale prețioase și plombele argintii erau singurele metode prin care se putea da o „față” nouă gurii sunt de mult apuse. Perioadele lungi și chinuitoare de așteptare până la obținerea noului aspect al danturii sunt istorie.
Astăzi, poți să intri în cabinetul stomatologului fără dinți și, peste câteva ore, să ieși cu o dantură perfectă, pe care ar fi invidioase și vedetele de la Hollywood. Ți se pare scenariu SF? Ei bine, nu e deloc așa. Domeniul esteticii sau cosmeticii dentare a luat amploare. Grație tehnologiei de ultimă oră, medicii stomatologi pot face cu adevărat minuni. E drept, costă mai mult decât intervențiile clasice, însă știi vorba aceea: „Dai un ban, dar face!”

Râzi cu toată gura!

Nimeni nu e perfect, se știe. Totuși, aspectul contează în zilele noastre. Prin urmare, evoluția medicinei și-a pus amprenta și asupra domeniului stomatologic. Mulți dintre medici s-au specializat în cosmetica dentară, o ramură care se ocupă de înfrumusețarea aspectului gurii. Începând cu reconstruirea dinților distruși în diverse circumstanțe ori cu reconstituirea gingiilor și terminând cu implanturile și albirea smalțului, estetica stomatologică acoperă o gamă largă de probleme ale danturii. Iată cam în ce constau metodele de transformare a unui zâmbet ascuns în palmă într-unul deschis, plin de încredere, de star:

1 Albirea

Norocoșii a căror dantură nu a fost afectată grav pot beneficia, periodic, de tratamente profesionale de albire a dinților, în cabinetele de specialitate sau acasă. După câteva ședințe, smalțul dinților sclipește, e alb, fără pată.

2 Reconstituirea

Specialiștii îi spun bonding dentar acestui procedeu prin care dinții strâmbi, ciobiți sau fisurați capătă o nouă față. Metoda constă în aplicarea unei substanțe pe dintele afectat, modelarea acesteia și întărirea ei cu o lumină specială.

3 Fațetarea

Este procedura prin care zâmbetul capătă luciri de star cu adevărat. Ficare dinte în parte este acoperit cu câte o plăcuță fină din ceramică sau din material compozit, fixată prin cimentare. Aceeași metodă poate acoperi spațiile mari, inestetice, dintre dinți.

4 Ton pe ton

Înainte, plombele dentare se făceau numai din anumite materiale, vizibile în contrast cu dantura. Acum însă, așa-numitele obturații pe culoare sunt concepute tocmai pentru a se potrivi perfect cu nuanța naturală a dintelui, în așa fel încât să nu ne dăm seama că a fost plombat.

5 Încrustații

Tot un fel de obturații, adică tratamente pentru înlăturarea și acoperirea cariilor, încrustațiile sunt din porțelan sau din alte materiale compozite, create în laborator. Rolul acestora este cel de a reface structura inițială a unui dinte distrus.

6 Implanturile

Datorită tehnicii moderne, protezele, punțile și coroanele dentare aplicate peste dinții deteriorați sau pentru a înlocui lipsa lor nu se mai bucură de aceeași popularitate. Implanturile le-au luat locul, deși mai costisitoare, fiind permanente și înlăturând surprizele neplăcute cauzate de purtarea protezelor. Fiecare dinte se concepe individual și se implantează exact în osul maxilarului. Unde este cazul, se poate face și implant osos, adică se adaugă os, pentru a mări stabilitatea implantului dentar.

7 Refacerea gingiilor

Timpul își pune amprenta și asupra gingiilor care, cu vârsta, se retrag de pe dinți și duc la boli grave. Problema se rezolvă prin transplant de țesut gingival nou pe locurile afectate, gingiile recapătându-şi astfel tonusul de altădată.

8 Remodelarea smalțului

Este un procedeu prin care se îndepărtează sau se adaugă smalț pe dinte și, în acest mod, i se dă forma dorită. Nu doare, nu durează foarte mult și face ca până și dinții strâmbi, suprapuși, să capete o nouă înfățișare agreabilă.

FIZIODISPENSERUL E FĂCĂTOR DE MINUNI

În cabinetele stomatologice, la loc de cinste, stă un aparat miraculos, datorită căruia, în numai câteva ore, poți pleca acasă cu o dantură completă, strălucitoare, de invidiat. Se numește fiziodispenser și, cu ajutorul lui, se poate determina densitatea osului la nivelul gurii. Medicul stomatolog poate astfel să aleagă implantul potrivit pentru fiecare persoană în parte. Noua tehnologie permite protezarea implantului imediat după efectuarea lui, cu o rată de succes aproape de 100%, reducând astfel perioada lungă de așteptare până la vindecare de până acum.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton