Sănătate: Insomnia poate fi semn de boală

.

Vrei să dormi. Dar, orice-ai face, nu poți pune geană pe geană. Nu trata insomnia cu indiferenţă! S-ar putea să fie vorba despre o afecțiune destul de gravă.
Agitația din timpul unei zile stresante, problemele familiale și chiar prea multă oboseală acumulată, toate sunt cauze probabile ale imposibilității de a adormi. Numai că acestea se întâmplă ocazional și nu țin mult în timp. Când, însă, insomniile se prelungesc pe perioade lungi, atunci necesită expertiza unui medic.

► Să facem cunoștință
Înainte de a-ți pune singură un diagnostic și de a face uz de automedicație, cel mai bine e să te informezi asupra a ceea ce este de fapt insomnia. Tulburările privind durata sau calitatea somnului, care se caracterizează prin dificultatea de a adormi, prin treziri frecvente pe timpul nopții, senzație de oboseală la trezire sunt definite de specialiști drept insomnii. Acestea se împart în mai multe categorii, în funcție de tip și de timpul cât durează manifestările. Există insomnii temporare, cauzate de diverse evenimente, precum călătoriile, agitația sau o problemă din timpul zilei, care durează maximum o săptămână. Pe de altă parte, așa-numita insomnie cronică ridică semne de întrebare. Căci se extinde pe mai mult de 3 săptămâni și, de cele mai multe ori, e o consecință a unei afecțiuni precum artrita, cardiopatia sau cancerul. În general, tulburările de somn le sunt caracteristice femeilor, însă fiecare persoană se poate confrunta de-a lungul vieții cu ele.

► De ce nu dormi

Dacă știi că tragi câte un pui de somn pe timpul zilei, că nu ai un program regulat de activitate, că ești o persoană sedentară, că urmezi un tratament cu medicamente ce pot avea drept reacții adverse tulburările de somn, că te numeri printre marii consumatori de alcool și cofeină, atunci insomniile sunt manifestări firești și nu vor dispărea decât odată cu încetarea obiceiurilor proaste sau a tratamentului. Însă somnul de proastă calitate sau lipsa acestuia pot fi simptomele unor alergii, depresii, dereglări de tensiune arterială, disfuncții tiroidiene, ale atacului de panică, infarctului, bolilor Alzheimer, Parkinson, bolii pulmonare obstructive cronice și, nu în ultimul rând, apneei în somn. Sunt însă și persoane care suferă de insomnii din copilărie până la bătrânețe, fără a se putea stabili cu exactitate cauza. Cei ce suferă de afecțiuni psihice sau mintale se confruntă și cu insomnii severe.

► În vizită la somnolog

Potrivit statisticilor Societății Române de Pneumologie, cu o secție dedicată Somnologiei, cam 1 milion de români suferă de tulburări de somn, iar 1.000 de noi pacienți sunt depistați anual cu apnee în somn. Specialiștii susțin la unison că, indiferent de vârstă, avem nevoie de un somn de calitate pentru a ne menține sănătoși. Pe de altă parte, un somn lipsit de calitate duce la apariția unor probleme de sănătate precum obezitatea, hipertensiunea arterială, diabetul, impotența, reducerea concentrării, scăderea productivității, dar și la producerea de accidente. Când tulburările de somn îți creează probleme, trebuie să mergi la un laborator de somnologie pentru un test cu somnograful.

SOMNUL E IZVOR DE SĂNĂTATE

„Din moment ce copiii mici dorm jumătate dintr-o zi, iar adultul petrece o treime din viață dormind, calitatea somnului dictează și menține o viață sănătoasă. Există o diversitate greu de imaginat a tulburărilor de somn și noi încercăm să atragem atenția asupra consecințelor neidentificării la timp a acestor suferințe. Din păcate, deși se practică la noi de 15 ani, somnologia nu este recunoscută ca specialitate. Persoanele afectate de apnee în somn sunt pacienți ai medi­cilor ORL și cardiologi, nu numai ai pneumologilor.”

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton