Oricât de duri am fi, când vedem sânge în faţa ochilor, ne speriem. Mai ales daca iese din propriul trup. Iar când se întâmpla asta, e cazul sa laşi orice urma de jena la o parte şi sa dai fuga la medic. Vezi ce este hemoragia digestivă!
Tot mai mulţi tineri sufera din cauza bolilor inflamatorii intestinale. De altfel, în ultimii 10 ani, numarul pacienţilor a crescut de aproape 10 ori. Şi doar o mica parte are curajul de a merge la medic, neştiind ca boala are leac, deşi cei afectaţi ajung prizonierii propriilor locuinţe.
Hemoragia digestivă apare când ceva irită tractul digestiv
Apare rar, însa hemoragia digestiva superioara (voma cu sânge) e semnul unor afecţiuni grave ale stomacului. Ulcerul e de vina în cele mai multe cazuri şi se rezolva pe cale chirurgicala. Dar, când hemoragia e prezenta în materiile fecale (de cele mai multe ori nu la vedere), este extrem de grav. Daca sângele iese roşu, curat, din anus, fenomenul poarta numele de rectoragie şi este cauzat adesea de hemoroizi şi de fi suri anale sau de prezenşa unor polipi intestinali. Oricum, simptomul este alarmant atât pentru medic, cât şi pentru pacient si trebuie privit cu toata seriozitatea. Caci, în spatele lui se pot ascunde boli inflamatorii intestinale. Iar acestea irita intestinul pe tot parcursul lui, din cauze imunologice, cauzând pierderi de sânge în scaun şi diaree.
Hemoragia digestivă schimba viaţa în rău
„Bolile inflamatorii intestinale schimba viaţa pacienţilor din toate punctele de vedere, atât fizic si psihic, dar si la nivelul vieţii profesionale si personale. Pacienţii se considera o povara pentru familie si pentru societate, iar pentru ca mulţi dintre ei nu mai pot munci, devin o povara pentru întregul sistem. Or, se poate lupta cu boala, exista speranţa si pot avea din nou o viaţa normala, daca urmeaza tratamentul corect si adecvat„, spune Rozalina Lapadatu, presedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA). Boala Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragica sunt doua dintre cele mai frecvente afecţiuni care au ca simptom comun sângerarea rectala, pe lânga diaree şi dureri abdominale. Ambele lovesc în tinerii de pâna la 30 de ani şi se pot complica, punându-le în pericol viaţa. Pot aparea la orice vârsta, iar în cazul copiilor, sunt deosebit de periculoase, caci afecteaza procesul de crestere si dezvoltarea normala.
Studiile de specialitate arata ca majoritatea pacienţilor îşi menţin cu greu relaţiile de prietenie, locurile de munca, se simt obosiţi, slabiţi si îndeplinesc cu dificultate chiar si cele mai usoare activitaţi zilnice. Pâna şi o banala plimbare poate fi un chin. Mai mult, pot suferi în paralel şi de boli ale ochilor, articulaţiilor sau pielii.
Ce e de făcut dacă ai hemoragie digestivă
„Cresterea numarului de pacienţi cu boli inflamatorii intestinale e legata de mai mulţi factori, printre care alimentaţia dezechilibrata, stilul de viaţa, folosirea iraţionala a antibioticelor, imunizarile repetate. Totuşi, unii factori declansatori ai bolii ramân în continuare necunoscuţi, pentru ca vorbim de o boala autoimuna. În acest moment, numarul celor care sufera este estimativ si e foarte posibil ca mulţi sa fie nediagnosticaţi. Acest lucru se întâmpla pentru ca simptomele sunt variate si comune cu ale altor afecţiuni – dureri abdominale, stare de oboseala, pierdere în greutate, diaree timp de zile sau saptamâni întregi. Astfel, de la apariţia primelor simptome pâna la diagnosticarea finala, pacientul trece prin multiple examinari, fara sa mai vorbim ca mulţi renunţa sa se mai prezinte la medic pentru ca le este greu sa admita ca sunt bolnavi. Îndemnul meu catre toţi pacienţii care sufera simptome dintre cele enunţate este sa se adreseze medicului specialist pentru un diagnostic corect si o schema de tratament adecvata fiecaruia.”
Şi, pentru a nu se simţi singuri şi neajutoraţi, cei ce sufera pot afla mai multe despre aceste boli din cartea „Autografe pe curcubeu”, scrisa de alţi pacienţi care au reuşit sa le învinga şi sa duca o viaţa normala. Alaturi de povestile lor, cartea include interviuri cu medici de elita, care vorbesc despre dificultaţile bolii si soluţiile de tratament. Cartea poate fi descarcata gratuit, în format electronic, de la http://www.apaa.ro PROF. DR. MIRCEA DICULESCU Presedintele Societaţii Române de Gastroenterologie si Hepatologie