Invata totul despre cultul ceaiului

.

Aud în fiecare zi numai lucruri bune şi frumoase despre ceai. Îmi place să îl savurez atât dimineaţa, cât şi seara după ora cinci, ca englezii. Stiu că ingredientele lui au proprietetăţi antioxidante, tocmai de aceea nu îl ocolesc niciodată.
Peste toate, am avut curiozitatea să aflu mai multe despre desfătarea cu ceai de la English Tea Corner – un magazin ce promovează ceaiurile organice. Haideţi să vorbim pe îndelete despre lucruri simple dar şi sofisticate în acelaşi timp. Despre ceai…

De ce aţi ales să vă deschideţi un magazine online de ceaiuri?

Cred că totul a început de la faptul că îmi doream ceaiuri diferite de ceea ce puteam găsi pe piaţa noastră actuală, cu opţiunea de a fi livrate la domiciliu, de a putea găsi un site românesc care să promoveze aşa ceva. Sunt puţine site-uri pentru cumpărături online, site-uri adevărate, însă şi mai puţine pentru pasionaţii de ceai. Aşa am ajuns să muncim pentru un astfel de magazin. Nu va fi doar un magazinonline, vom încerca să adunăm reţete de ceaiuri, accesorii, studii de specialitate, cu alte cuvinte vom promova ceaiul şi bunătăţile ce se pot găsi lângă o farfurie pe care stă un ceai aromat.

De unde aduceţi aceste ceaiuri şi ce au special?

Vom promova ceaiurile englezeşti, branduri de renume, însăşi nume mai puţin cunoscute în România.Toate au un scop comun: produse de calitate, produse organice, produse de încredere. De ce am ajuns la acest tip de produse? Pentru că voiam să ştiu ce beau şi sunt sigură că există mulţi consumatori care îşi doresc acest lucru.

Un exemplu de ceai care s-ar potrivi unei domnişoare sau un alt exemplu care s-ar potrivi unei doamne
Consumatorul e greu de mulţumit, fiecare percepe gustul diferit, fiecare are aşteptări diferite de la acelaşi produs. Si de aceeaşi noi vom promova game diferite de produse, de la ceai alb la ceai verde, infuzii, ceai negru şi bineînţeles tradiţionalele English Breakfast, Earl Grey şi Afternoon. Domnişoarele caută arome deosebite, ca un ceai negru cu lămâie,levănţică, portocală, ceaiuri albe, ceaiuri de fructe, importante fiind gustul, mirosul, culoarea, iar doamnele caută ceaiuri verzi, pentru proprietăţile antioxidante ale acestora, infuziile de plante pentru detoxifiere, însă nu numai…

Care sunt calităţile unui ceai alb? La ce ajută şi cum se prepară?

Ceaiul alb este bogat în antioxidanţi, este recomandat şi de specialişti, pe lângă alimentele recunoscute pentru astfel de proprietăţi, cum ar fi roşiile, broccoli, afinele sau nucile. Ceaiul alb este recomandat pentru procesul de antiîmbătrânire, dar şi pentru prevenirea cancerului, a reducerii nivelului de colesterol.

Deşi se găsesc şi în cutii sigilate, este recomandată folosirea pliculeţelor de ceai, deoarece cantităţile de ceai sunt predozate, astfel încât nu există niciun risc de a depăşi cantitatea recomandată la un ceai.
Temperatura apei este la fel de importantă ca şi planta în sine. Specialiştii recomandă ca apa adăugată peste plantă atunci când se pregăteşte o infuzie să fie clocotită, pentru a nu anihila substanţele cu efect terapeutic. Cel mai indicat este să laşi apa să fiarbă, apoi să închizi focul şi să o laşi să se răcească trei-patru minute înainte de a o turna în cană peste apă. Excepţie face ceaiul negru, care se prepară prin adăugarea apei cu o temperature aproape de punctul de fierbere ( 95-100 de grade Celsius).

Un ceai pentru micul dejun şi un ceai pentru seară. Ce ar fi mai potrivit să bem în aceste momente ale zilei?

Micul dejun trebuie să înceapă cu un ceai cu efect energizant şi ce poate fi mai bun decât English Breakfast cu lapte sau lămâie, cu biscuiţi alături; este un început excelent. Dacă mai e şi într-o ceşcuţă de ceai în stil victorian, eu cred că ziua poate începe. De asemenea, foarte indicat este Early Grey, un ceai puternic cu gust de bergamotă. Cei de la Twinings au scos pe piaţă câteva tipuri de ceai, dedicate pasionaţilor de ceai negru cu lămâie, printre care Sunshine Grey sau lavender Earl Grey. Seara, cel mai potrivit este un ceai de fructe îndulcit cu miere.

Aş vrea să ne povesteşti în câteva cuvinte cultul ceaiului la japonezi.

Îmi place să citesc de la literatura clasică până la cea SF, iar într-o seară, pe una din paginile cărţii Aleph am găsit un citat care m-a impresionat şi m-a încurajat să merg mai departe cu ceea ce vreau să fac în viaţă. Mesajul e simplu – indiferent de ce e în jurul tău, există momente în viaţă când trebuie să îţi acorzi timp ţie şi numai ţie, când nimic nu mai contează în jur decât ceea ce vrei tu să conteze.

“Când locuiam în Japonia, am învăţat frumuseţea lucrurilor simple. Iar lucrul cel mai simplu şi mai sofisticat pe care l-am cunoscut a fost să beau ceai. M-am ridicat cu singurul scop să fac asta: să explic că, în ciuda tuturor conflictelor noastre, a tuturor dificultăţilor, meschinariei şi generozităţii noastre, putem să adorăm ce este simplu. Samuraii îşi lăsau săbiile afară, intrau în sală, se aşezau în postura corectă şi beau ceai conform unei ceremonii riguros elaborate. În acele clipe uitau de război şi se dedicau doar adorării frumosului.”

Pentru japonezi, cultul ceaiului este expresia sintetică a aspectelor fundamentale ale culturiilor. Fiecare detaliu este important, de la îmbrăcămintea lor, locaţie, până la ustensilele folosite pentru săvârşirea ritualului, totul realizat cu disciplină şi respect.

Despre eficienţa ceaiului verde în prevennirea cancerului şi a bolilor de inimă pe www.ecotrend.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton