Iarna nu-i ca vara şi viceversa: orga-nismul tău ştie cel mai bine. Trebuie să facă, periodic, un tur de forţă, ca să se adapteze. Îl ajuţi şi tu?
Iarna are nevoie de multă energie, ca să-şi menţină temperatura în condiţii de frig. Vara face eforturi să-şi scadă temperatura, în principal eliminând apă şi pierzând, automat, cantităţi importante de săruri minerale. Îi mai dai şi tu de lucru suplimentar: simţi acum mai mult nevoia să faci mişcare în aer liber şi să profiţi de soare. Dar temperaturile ridicate cresc riscul deshidratării, deci pot provoca variaţii ale tensiunii arteriale şi insolaţii. Pe de altă parte, ai nevoie de aerul condiţionat… ca de aer. Şi organismul tău iarăşi face eforturi de adaptare la schimbări bruşte şi ample de temperatură…
Ce mănânci ca să rezişti
Meniul zilnic de vară trebuie să cuprindă toate grupele de alimente. Evită-le, însă, pe cele grase. Axează-te pe vitamine, minerale şi multă apă, în special în perioadele cani-culare. Este bine ca legumele şi fructele proaspete să constituie cea mai mare parte din meniul zilnic – sunt surse de vitamine, enzime, fibre şi antioxidanţi. Să nu lipsească, de asemenea, produsele din lapte fermentat, în special iaurtul! Prin valoarea nutriţională şi prin beneficiile asigurate de culturile active ale iaurtului, prin aportul de săruri minerale (calciu, în principal), te ajută să compensezi ce pierzi prin transpiraţie.
OCHII ÎN PATRU LA IGIENĂ!
Cumpără alimentele uşor alterabile numai din spaţii refrigerate. Verifică dacă sunt reci la contactul cu mâna şi transportă-le rapid, ideal – în sacoşe termoizolante, până la frigiderul de acasă. În portbagajul maşinii, încins de soare, se pot degrada rapid!