Dai vina pe afecțiuni închipuite, iei medicamente aiurea, când, de fapt, poți suferi de o boală care se manifestă astfel.
Simţi că ţi se întoarce stomacul pe dos, te ia cu ameţeală şi te trec apele. Unii spun că au senzaţia de prea-plin, altora li se pune nod în gât, alţii nu se liniştesc până nu varsă. Toate acestea au în comun ceea ce numim cu toţii greaţă, simptom pentru care pot fi de vină anumite boli.
► Acelaşi simptom, cauze diverse
O stare trecătoare de greaţă nu trebuie neapărat să te pună pe gânduri. Când însă aceasta se prelungeşte, trebuie să mergi la medic. Greaţa apare ca urmare a scăderii activităţii musculaturii stomacului. Eructaţia (eliminarea pe gură a gazelor din stomac, aşa numita râgâitură), stomacul greu, vărsăturile, diareea, constipaţia, durerile, ameţeala sunt doar câteva dintre „partenerele” senzaţiei de greaţă. Indigestia poate fi o cauză, la fel ca şi toxiinfecţia alimentară. Dar ele sunt trecătoare, semn că organismul respinge ce-i dăunează. Însă afecţiuni precum gastrita, ulcerul gastro-duodenal, tumorile digestive, apendicita, paraziţii intestinali, hepatita, bolile biliare sunt destul de grave şi au ca principal simptom greaţa. Infecţiile acute, unele boli de rinichi, genitale, neurologice, alergiile alimentare se manifestă la fel. E posibil şi ca unele medicamente, precum antibioticele, contraceptivele, somniferele, să fie cauza apariţiei senzaţiei de greaţă, însoţită sau nu de alte tulburări intestinale, cum sunt flatulenţa, eructaţia, dispepsia, diareea sau constipaţia.
► Află de la ce ţi se trage
Înainte de a te îndopa cu medicamente, verifică-ţi simptomele cu atenţie. Dacă nu te simţi în stare, cere sfatul specialistului. Când greaţa e însoţită de durere de cap care nu cedează la analgezice, de vomă şi presiune în spatele ochilor, pot fi de vină poziţia incorectă a gâtului în activităţile zilnice, statul cocoşat, atât la birou, cât şi în mers, dar şi spondiloza cervicală. Ameţeala ce duce la pierderea echilibrului şi însoţeș-te greaţa denotă o afecţiune a urechii interne. Când apare şi leşinul, poate fi vorba despre probleme neurologice sau cardiace. Şi anemia, creşterea sau scăderea bruscă a tensiunii arteriale dau astfel de stări.
ALERGIE SAU INTOLERANȚĂ?
Potrivit unui studiu realizat de York Test, 8 din 10 români au intoleranță alimentară la cel puțin un aliment. Iar aceasta se poate manifesta și prin greață. Atenție! Este vorba despre intoleranță, nu de alergie. Dr. Ionuţ Ştefan spune că „spre deosebire de alergie, care se manifestă imediat, intoleranţa își face simțită prezența, după o perioadă, prin oboseală, migrene, balonări, tulburări de tranzit şi erupţii cutanate. Este o problemă serioasă. De aceea, înainte de a începe o dietă, e bine să verificăm care sunt alimentele ce ne provoacă intoleranță. Emoțiile puternice și stresul prelungit au și ele un rol în apariția simptomelor acesteia.”