Vara transpirăm mai mult, iar temperaturile mari favorizează înmulţirea microbilor, bacterii şi ciuperci deopotrivă. Micozele sunt deranjante şi nimeni nu vrea să simtă mâncărimi în cele mai greu de scărpinat locuri. Ai ciuperca piciorului? Învaţa cum să eviţi micozele estivale.
Care sunt cele mai frecvente micoze estivale şi cum se manifestă ele?
Tratament pentru intertrigo
1) Suferi de plăci roşiatice, scuamoase, în zonele cu pliuri, care te mănâncă?
► Care este problema? Numele ei este „intertrigo”. O „ciupercuţă” din familia dermatofitelor. Micoze ale unghiei, la origine, dermatofitele se cuibăresc fericite în orice locşor cu umiditate şi căldură (condiţiile optime pentru înmulţirea lor). Aşa se face că apar în zonele cu pliuri, unde pielea este supusă frecării şi, din cauza transpiraţiei, se macerează: subaxilar, inghinal, sub sâni, sub fese ori sub un abdomen mai generos (eventual, revărsat).
► Ce te sâcâie? Mâncărimea în zonele afectate, în special noaptea, când căldura aşternutului „trezeşte la viaţă” zona iritată.
► Se transmit prin contact direct (de la om la om) sau la ştrand, la piscină, saună sau hammam.
► Le favorizează obezitatea, leziunile deja existente, îmbrăcămintea şi încălţămintea strâmte şi/sau din materiale sintetice.
► Le vine de hac medicul dermatolog. Este absolut necesar să i te adresezi, pentru ca el să stabilească dacă este vorba, într-adevăr, despre o ciupercă sau despre altceva (un psoriazis sau o dermatită atopică). Tratamentul – dacă micoza este cea „incriminată” – constă în aplicarea unui antiseptic şi a unui unguent antifungic. Plus medicaţie administrată oral, dacă este vorba despre un intertrigo (mai) sever.
Pitiriazis versicolor
2) Ai pete albe pe spate şi pe decolteu, ca şi cum te-ai bronzat cu model?
► Care este problema? Pitiriazisul versicolor. Respectiv nişte pete mici, când brune, când albicioase, ce apar după câteva zile de expunere la soare. Pe piept, pe spate, umeri, pe trunchi, pe partea superioară a braţelor,
uneori şi în zona inghinală. Pitiriazisul este „opera” unor ciuperci din familia levurilor, care se dezvoltă în condiţii de căldură şi umiditate (transpiraţie).
► Ce te sâcâie? „Doar” aspectul: cu aşa un „design” de leopard, să-ţi tot expui decolteul!
► Le favorizează căldura şi umiditatea excesive.
► Se transmit – rar, din fericire – de la o persoană la alta. Şi sunt absolut benigne. Lucrul cel mai neplăcut este că acest tip de micoză poate recidiva. De ce – nu este încă foarte clar, dar este suspectată o predispoziţie genetică.
► Le vine de hac badijonarea zonelor afectate – la recomandarea medicului dermatolog – cu şampon cu sulfură de seleniu sau cu alte medicamente antifungice, o dată pe zi, timp de trei săptămâni (după 30 de minute, se clăteşte bine pielea). Se evită sauna şi hammamul, la fel şi uleiurile pentru protecţie solară (pe pielea umedă şi grasă, levurile se înmulţesc în voie). Este posibil ca medicul să îţi prescrie şi un tratament antifungic preventiv, la începutul fiecărei veri, pentru ca istoria să nu se mai repete.
Citeşte şi Sănătate: Top 4 întrebuinţări ale iaurtului vara. Tu ştiai că poţi face asta cu iaurt?
Tratament pentru tinea
3) Ţi-au apărut pete roşii, circulare, cu marginea maro pe gât, faţă şi membre?
► Care este problema? Un herpes circinat (sau tinea): o micoză provocată de o ciupercă (Trichophyton). Nici o legătură cu temutul virus herpetic!
► Ce te sâcâie? Petele roşii, circulare, cu marginea netedă şi mai închisă, care se descuamează şi… provoacă mâncărime.
► Le favorizează frecventarea ştrandurilor şi/sau a băilor publice, a saunei etc.
► Se transmit de la o persoană contaminată sau de la un animal – câine, pisică, vite. Mai rar „se ia” şi de pe solul contaminat.
► Le vine de hac tratamentul antifungic (de regulă, administrat oral) stabilit de către medicul dermatolog.
Citeşte mai departe despre micozele estivale şi ciuperca piciorului, simptome şi tratamente naturiste, pe pagina următoare!
Page: 1 2