Indiferent de cauza care o provoacă, durerea de mijloc reușește să-i „scoată de pe traseu” până și pe cei mai rezistenți. Și nu e de glumit cu ea, căci poate fi semnul unor afecțiuni foarte grave.
Mai toată lumea suferă de pe urma problemelor cu mijlocul. Fie în perioada sensibilă a lunii pentru femei, fie în criza acută de rinichi sau după efort, durerea de spate nu iartă. Și orice amânare a vizitei la medic se poate finaliza cu complicații urâte. Vestea bună este că astfel de dureri pot fi prevenite.
5 motive ca să consulți un specialist
Specialiștii spun că ar exista peste 100 de cauze ale durerilor de mijloc, însă cel mai des întâlnite sunt:
1 Artrita sau uzura
Nemenținându-ne în formă, coloana vertebrală are de suferit. Cel mai mult se resimt articulațiile. Astfel, iau naștere acele „ciocuri” care ne anchilozează. Discurile se subțiază, vertebrele se tasează și, în timp, apasă terminațiile nervoase ale canalului medular. De aici și durerea, furnicăturile, înțepăturile și, uneori, chiar ușoarele pareze. Stilul de viață nesănătos face ca vârsta la care se manifestă să fie tot mai mică.
2 Hernia de disc
E o problemă mecanică, știută în lumea medicală ca prolaps de disc intervertebral. Când inelul din jurul unui disc dintre vertebre se uzează, face loc conținutului să iasă, împingând nervii canalului măduvei spinării. Așa se face că durerea apare exact în partea opusă herniei sau se extinde pe picior, spre genunchi sau la degete.
3 Lumbago și lombosciatica
Deși multă lume le consideră sinonime, este vorba despre două afecțiuni diferite. Lumbago este acea întindere musculară survenită în urma unui efort. Apare după o mișcare bruscă, după suprasolicitare, în special la cei a căror musculatură nu are tonus. Urmarea? Imposibilitatea temporară de a mai efectua mișcări naturale, precum aplecarea sau întinderea. Pe de altă parte, lombosciatica este un sindrom care se manifestă prin dureri simultane în regiunea mijlocului, iradiind de-a lungul piciorului, în spatele coapsei sau gambei. Poate apărea în urma unor boli neurologice infecțioase, cum sunt radiculitele sau nevritele. Cei care evită consultul de specialitate și nu iau măsurile corecte se pot aștepta cât de curând la o hernie de disc care necesită intervenția chirurgicală.
4 Întinderea de ligamente
Atunci când ligamentele, aceste elemente importante în prevenirea mișcărilor excesive ale articulațiilor coloanei, suferă un șoc sau sunt ținute în poziții traumatizante vreme îndelungată, se întind. Dacă fenomenul se repetă des, există chiar riscul de a se rupe.
5 Boli interne
Chiar dacă la asta ne duce gândul prima dată, durerile de spate nu sunt provocate numai de afecțiuni ale coloanei vertebrale. Pietrele la rinichi sau la fiere, blocate pe canale în încercarea de a fi eliminate, anumite boli ginecologice, perioadele menstruale, unele tumori, TBC, anomaliile congenitale, osteoporoza, stările inflamatorii și herpesul zoster sunt numai câteva dintre afecțiunile care pot da dureri insuportabile.
E MAI UșOR SĂ PREVII
E de la sine înțeles că, în loc să urmezi un tratament „după ureche”, e indicat să iei legătura cu un medic, încă de la primele dureri. Numai specialistul poate stabili cauza exactă și metoda adecvată de tratament. Și ai grijă să respecți următoarele reguli:
► păstrează mereu spatele drept, mai ales în mers
► nu dormi pe perne înalte și, dacă poți, evită-le
► evită statul în picioare, dar și șederea prelungită pe scaun
► la volan, ai grijă ca scaunul să fie reglat așa încât genunchii să fie la un nivel mai înalt decât șoldurile
► nu căra greutăți și învață să ridici obiecte prin genuflexiune, nu prin aplecare
► ferește-te să tragi sau să împingi greutăți, să iei obiecte de la înălțime, să te întorci brusc
►la cumpărături, ai grijă să-ți repartizezi greutăți egale în ambele mâini.
Foto: Thinkstock