Pe o vreme atât de călduroasă şi de frumoasă, nici n-ai zice că te pândesc atâtea pericole pentru sănătate. Ia-ţi câteva măsuri de prevedere, ca să fii sigură că nu-ţi distrugi vacanţa. Află cum faci diferenţa între insolaţie şi toxiinfecţie alimentară în vacanţă.Temperatura depăşeşte în toată ţara 30°C, plajele sunt mai atrăgătoare ca niciodată, piscinele şi ştrandurile sunt deschise chiar şi noaptea, iar limonada de la gheaţă pare să fie fix ce ţi-a recomandat ţie doctorul, nu? Corect, dar parcă ar mai avea să-ţi dea câteva sfaturi. Ia fii atentă aici...De ce faci insolaţieInsolaţia nu are legătură cu expunerea la soare, ci cu temperatura mediului ambiant. Poţi face insolaţie atunci când petreci mult timp într-un mediu foarte cald şi umed, lucru care li se întâmplă în general bătrânilor şi bolnavilor cronici. Persoanele tinere şi sănătoase fac de obicei insolaţie atunci când depun un efort fizic intens într-un mediu foarte cald.De fapt, insolaţia înseamnă creşterea temperaturii corporale peste un anumit prag, ceea ce declanşează o serie de simptome.Cum îţi dai seama că ai insolaţiePrimele semne: transpiraţie excesivă, oboseală, sete intensă, crampe la stomac.Dacă nu faci nimic, situaţia se agravează: dureri de cap, ameţeli uşoare, greaţă, piele rece şi umedă, crampe musculare.Dacă nici acum nu te tratezi, pielea devine roşie, fierbinte şi uscată, apar vărsăturile, iar în ultimă fază se ajunge la stare de confuzie, respiraţie rapidă, puls accelerat şi pierderea cunoştinţei.Cum se tratează insolaţiaDe aceea, trebuie să iei măsuri de la primele semne de insolaţie, când „tratamentul" este simplu: bei apă sau o băutură pentru sportivi care conţine electroliţi şi neapărat te retragi într-un loc răcoros. Dacă e posibil faci un duş călduţ, iar dacă nu, poţi să-ţi pui comprese reci pe frunte.Dacă s-a ajuns la ultimele faze ale insolaţiei, tratamentul trebuie aplicat de un medic care va folosi diverse metode pentru a scădea temperatura corpului.Citeşte şi Sănătate: Top 4 produse pe care le consumi şi te omoară. Vezi ce să eviţiCât de periculoasă este insolaţiaAparent o problemă banală pe plajă, insolaţia poate fi foarte periculoasă. Dacă nu iei măsuri de la primele simptome, temperatura corpului poate urca până la 40 de grade Celsius sau chiar peste, iar în câteva ore muşchii, rinichii, inima şi creierul pot fi grav afectate.Deshidratarea, foarte periculoasă la insolaţieDeshidratarea şi insolaţia merg mână-n mână, iar perioada concediilor este „perfectă" pentru a păţi aşa ceva, fiindcă exact atunci te plimbi mai mult, adesea prin soare, mai ales când vizitezi obiective turistice în aer liber. Ce se întâmplă: prin transpiraţia abundentă, pierzi, odată cu apa, şi o mulţime de minerale. Iar dacă nu mai ai suficientă apă în organism, pentru a răcori pielea prin transpiraţie, temperatura internă creşte accelerat.Cum o eviţi: amestecă o sticlă de apă plată cu una de Gatorade sau altă băutură recomandată atleţilor şi consumă cam un litru de apă la fiecare două ore dacă lucrezi sau faci efort fizic în aer liber vara.Semnale de alarmă: sete, oboseală, dureri de cap, ameţeli, stare de confuzie, chiar halucinaţii.Cum se tratează: deshidratarea obişnuită dispare după un consum susţinut de lichide (la temperatura camerei): supă, ceai, băuturi cu electroliţi; în cazul insolaţiei însă e posibil să fie nevoie de hidratare pe cale intravenoasă, pentru a preveni probleme mai grave, cardiace şi renale.Cum se previne insolaţiaEvident, trebuie să eviţi căldura extremă şi mai ales să eviţşi efortul fizic intens când afară e foarte cald. Dacă nu este posibil, ai grijă să bei apă suficientă şi din când în când fă pauze pentru a te retrage la umbră. De asemenea e important să nu consumi alcool şi să porţi haine subţiri.Atenţie! E greşit să faci sport pe caniculă îmbrăcată gros în speranţa că vrei transpira şi vei slăbi. Într-adevăr, vei transpira intens, dar această transpiraţie nu se poate evapora din cauza hainelor grose şi astfel nu îşi îndeplineşte rolul, acela de a răci corpul.Citeşte mai departe despre diferenţele dintre insolaţie şi toxiinfecţie alimentară, pe pagina următoare!Ce este toxiinfecţia alimentară şi de ce apare mai des vara?Cu cât e mai cald afară, cu atât sunt mai frecvente problemele digestive, aşa că orice aliment aflat la o temperatură între 4 şi 60 de grade Celsius e un mediu propice dezvoltării microorganismelor de tot felul. De la salata de paste pe care ai uitat-o pe masă până la sandvişul cu şuncă, ardei şi un strop de maioneză, pe care ţi l-ai luat ca gustare în timpul unei drumeţii.Cum eviţi toxiinfecţia alimentarăSunt patru reguli de bază, pe care, dacă le respecţi cu sfinţenie, nu ai ce să păţeşti: găteşte, spală, răceşte şi separă! Dacă e nevoie de prelucrare termică atunci când găteşti, foloseşte un termometru pentru alimente, ca să te asiguri că acestea sunt coapte la interior; spală-te pe mâini cât mai des (sau foloseşte şerveţele ori soluţii dezinfectante când eşti într-un loc fără apă curentă); la picnic, transportă alimentele în recipiente izoterme şi, eventual, ia şi o pungă de gheaţă cu tine; şi, în al patrulea rând, ai grijă să nu amesteci ustensilele de bucătărie şi vesela folosite la tranşarea cărnii crude cu cele utilizate la alte alimente.Citeşte şi Sănătate: Remedii naturiste care te scapă de boli grave!Ce simptome ai când faci toxiinfecţie alimentarăSemnale de alarmă sunt cele la care te aştepţi în asemenea situaţii - crampe stomacale, vărsături, diaree, stare de rău general, ca şi cum ai fi răcit. Unele toxiinfecţii se instalează rapid, în două-trei ore, cu simptomatologie zomotoasă, altele apar chiar şi după o zi sau mai multe, aşa că e greu de identificat precis care aliment a fost cel buclucaş.Cum tratezi toxiinfecţia alimentarăCum le tratezi: e important să ţii minte că există câteva tulpini de microorganisme extrem de virulente, care pot pune viaţa în pericol, mai ales dacă afectează un copil, o persoană în vârstă sau pe cineva cu imunitatea scăzută. În principiu, e bine să te adresezi urgent unui medic dacă suspectezi o toxinfecţie, deoarece starea de sănătate a celui afectat se poate deteriora dramatic, rapid.Sursa foto: Shutterstock