Poate nu ştiai, însă grăsimile sunt esenţiale pentru o bună funcţionare a creierului. De aceea, în ciuda numeroaselor diete ce presupun consumul produselor degresate, cel mai indicat este să nu renunţi definitiv la grăsimile din alimentaţie.
În rândul femeilor, aproape de fiecare dată când vine vorba de grăsime, părerea unanimă este că trebuie să ne ferim de ea: fie când dorim să mâncăm „sănătos”, fie când observăm câteva kilograme în plus depuse îndeosebi pe talie şi şolduri. Totuşi, indiferent de stilul de viaţă pe care îl ai, medicii nutriţionişti recomandă ca 30% din energia oferită de alimentele pe care le consumi pe parcursul unei zile să provină din grăsimi. Tot ce trebuie să ştii este cum să faci diferenţa între cele „bune”, cu uleiuri esenţiale Omega 3 şi Omega 6, şi cele „rele”, ce favorizează creşterea colesterolului în sânge.
Alimente „rele” (cu grăsimi saturate): carnea grasă, lactatele cu indice de grăsime ridicat, produsele de patiserie, biscuiţii, prăjelile de orice fel, uleiurile rafinate sau dublu rafinate.
Alimente „bune”(cu Omega 3 şi Omega 6): fructe oleaginoase (nuci, seminţe, alune de pădure, fistic – neprăjite), ulei virgin de măsline, presat la rece, avocado, peşte gras (somon, macrou, hering), untură de peşte (grăsimi naturale, nerafinate şi netratate termic), dar şi margarină. Pentru micul dejun, poţi învăţa să pregăteşti chiar în bucătăria ta margarină de casă, ce conţine grăsimi benefice pentru organism. Topeşte 20 de grame (o linguriţă) de grăsime de palmier (se găseşte în supermarketuri), la bain-marie şi amestecă cu mixerul după ce ai introdus vasul într-un bol cu apă şi gheaţă. Când compoziţia devine cremoasă ca o smântână, adaugă două linguriţe de gălbenuş de ou, continuă să mixezi, adaugă două linguriţe de lapte şi amestecă până obţii consistenţa pe care o doreşti. La final, poţi adăuga, după gust, verdeaţă sau condimente.