Sănătate şi dietă: Cum arată porţia corectă de fructe?

.

Am auzit atâtea variante referitoare la conţinutul fructelor şi la efectul lor asupra greutăţii, încât nu mai ştiam pe care e bine să le consumăm şi care trebuie evitate, dacă nu vrem câteva kilograme în plus.
Nutriţionistul Gabriela Man ne explică modul în care ne putem bucura de gustul fructelor, fără a avea grija acumulării surplusului.
Despre fructe şi acţiunea lor asupra siluetei, părerile sunt împărţite. Dacă din punctul de vedere al unor persoane acestea reprezintă alegerea ideală pentru o gustare între mesele principale sau pentru un desert uşor, după părerea altora, consumul de fructe trebuie ţinut bine în frâu deoarece îngraşă din cauza conţinutului de zahăr.

Care este de fapt adevărul?

Cum ne putem orienta dacă avem poftă de fructe şi vrem să scăpăm şi de câteva kilograme? „Fructele proaspete sunt o sursă importantă de enzime (pe lângă aportul mare de vitamine, minerale şi fibre), nutrienţi esenţiali pentru o bună stare de sănătate şi frumuseţe. Aportul enzimelor echilibrează organismul, contribuie la eliminarea toxinelor şi remediază deficienţele. Acest aport este asigurat prin consumul de fructe şi legume proaspete (zilnic, minim 3 porţii de fructe şi 5 porţii de legume), cât mai puţin prelucrate termic şi printr-o alimentaţie cât mai săracă în conservanţi şi aditivi alimentari. Ideal este să consumăm fructele: dimineaţa pe stomacul gol, cu 30 minute înainte de masă sau la 3 ore după masă”, spune nutriţionistul Gabriela Man.

CÂT POŢI MÂNCA?

Iată care este, conform specialistului, cantitatea indicată pentru consumul principalelor fructe:
– ananas – una, două rondele, o dată pe săptămână;
– alune – maxim 50 g zilnic;
– banane – de evitat consumul, maxim o banană, de poftă, la două, trei săptămâni;
– cireşe, căpşuni, caise, fructe de pădure, piersici, portocale, vişine – având încărcătura glicemică mică, se pot consuma zilnic după dorinţă, fără o limitare cantitativă;
– kiwi – una, două bucăţi, zilnic, ideal dimineaţa;
– mere – două mere zilnic;
– migdale – maxim 50 g zilnic;
– nuci – două, trei nuci zilnic, ideal consumate imediat după spargere (pentru a evita oxidarea acizilor graşi esenţiali din conţinut);
– pepene verde /galben – una, două felii la 2-3 zile;
– pere – două pere zilnic;
– prune – având încărcătura glicemică mică, se pot consuma zilnic după dorinţă, fără o limitare cantitativă; gustul accentuat dulce este dat de prezenţa xilitolului natural, un glucid cu putere de îndulcire mult mai mare decât a zahărului, însă cu impact extrem de redus pe glicemia postprandială;
– prune deshidratate (mult mai bogate în antioxidanţi) – 10 bucăţi prune uscate rehidratate 30 minute în apă;
– struguri albi / negri – un ciorchine la 3 zile.

    
Vedete din Romania Vedete internationale