Fumatul ne îmbolnăvește, dar ne poate schimba total și aspectul dinților. Fumatul are efecte negative inclusiv asupra sănătății gingiilor, favorizând dezvoltarea plăcii bacteriene și a bolii parodontale.
Studiile arată că România se află în topul țărilor cu cei mai mulți fumători din Uniunea Europeană, 32,2% din populație având acest viciu. Mai au șanse fumătorii să aibă dantura de un alb imaculat? Iată ce spune specialistul!
„Este cunoscut impactul negativ pe care fumatul îl are asupra sănătății dentare. Sunt din ce în ce mai multe dovezi care arată că fumatul grăbește progresia bolii parodontale și îngreunează procesul de vindecare. În plus, fumătorii au inevitabil dinții mai galbeni, ceea ce nu este deloc plăcut din punct de vedere estetic”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
În general, dinții fumătorilor se pătează foarte tare cu așa-zisele pete nicotinice, care atrag atenția și ne dau o stare de disconfort. “Aceste pete sunt negre, extrem de inestetice. Vestea bună este că ele se pot îndepărta ușor printr-un simplu detartraj și airflow, ambele proceduri fiind realizate în cabinetul stomatologic”, explică specialistul.
Dacă vorbim de albirea dentară ca proces chimic, acest aspect variază de la persoană la persoană, pentru că abia la finalul procedurii vom vedea cât de intens este rezultatul obținut.
“Ca estimare, pot afirma că albirea este cu atât mai eficientă și mai evidentă cu cât substanța pe care o folosim pătrunde mai în profunzimea țesutului dentar. Cu cât un pacient este mai tânăr, canaliculele lui dentare sunt mai largi și permit pătrunderea gelului mai în profunzimea țesutului dentar.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, acestea se strâmtează, astfel că gelul nu va mai ajunge atât de adânc și rezultatul va fi mai puțin evident. Acestea sunt doar statistici, iar concluzia o putem trage doar la fața locului, în urma procedurii propriu-zise”, mai spune medicul stomatolog.
De e bine să ne spălăm pe dinți după ce fumăm
În general, trebuie să includem în rutina noastră periajul de două ori pe zi și mijloacele auxiliare de igienă orală, precum dușul bucal, apa de gură, periuțele interdentare etc.
Totodată, atunci când avem posibilitatea, ne putem spăla pe dinți după ce am fumat.
“Asta nu doar că ne ajută să avem o respirație proaspătă, dar reduce timpul în care nicotina și gudronul din țigară stau în contact cu dinții și gingiile noastre. De asemenea, fumătorii ar trebui să consume multă apă, deoarece deshidratarea organismului este unul dintre efectele fumatului.
Deshidratarea duce la reducerea cantității de salivă, despre care știm că are rolul de a echilibra pH-ul din gură și a curăța bacteriile și resturile de alimente de pe dinți, prevenind apariția plăcii bacteriene”, adugă medicul stomatolog Sorina Stroe.