Sănătate: Cum scapi de hipertensiune?

.

Mesele îmbelșugate asezonate din plin cu alcool pot fi un adevărat pericol pentru cardiaci. „Hrănită” de colesterolul peste limite, tensiunea crește și ea îngrijorător. Dr. farmacist Ovidiu Bojor îți recomandă leacuri de încredere pentru aceste probleme.
Plantele pădurii (păducel, coacăz sau mur) sunt de ajutor hipertensivilor. Ține totuși cont că remediile nu sunt un înlocuitor al unei alimentații sănătoase și al unui stil de viață din care să nu lipsească mișcarea.

► Păducelul, de ajutor cardiacilor

Preparatele standardizate din flori şi frunze de paducel ajută inima să funcționeze mai bine, dilată vasele de sânge și îmbunătățesc circulația sangvină. S-a mai demonstrat că are efecte sedative și diuretice. Este indicat în caz de insuficiență cardiacă, tahicardie, hipertensiune şi ca antispastic. În cazul bolnavilor cardiaci, preparatele pe bază de păducel se vor administra numai la recomandarea medicului curant. Se poate face o infuzie dintr-o linguriţă rasă de flori şi frunze la o cană cu apă. Se bea, treptat, seara, înainte de culcare, îndulcită cu miere.

► Tinctură antistres

Tinctura de păducel își face efectul mai rapid. Se poate asocia cu tinctură de talpa-gâștii, valeriană, ciuboţica-cucului, sunătoare, lavandă, tei. Această combinație este foarte bună mai ales când este vorba de hipertensiune sau boli cardiace cauzate de stres. Extractul din muguri de mur este și el un bun hipotensiv. Se găsește în comerț și se administrează conform indicațiilor de pe ambalaj.

► Coacăzele, indicate în caz de surmenaj

Fructele de coacăz sunt indicate în caz de surmenaj, insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială, dar au și acțiune benefică în ulcer, colită, diaree cronică, reumatism, celulită, ateroscleroză, obezitate, tulburări circulatorii, insomnii. Fructele se consumă în stare crudă, sub formă de extract sau de sirop. În această perioadă, poți găsi fructe congelate la supermarket. Dacă sunt bine conservate, păstrează calitățile celor proaspete.

CREȚIŞORUL AMELIOREAZĂ DURERILE DE CAP

Are efect de tonic nervos și ameliorează durerile de cap, în special cele cauzate de hipertensiune. Mai este utilizat în stările de slăbiciune asociate cu anxietate. Pentru a prepara un ceai de crețișor, se lasă la infuzat timp de 15 minute una-două lingurițe de plantă, la o cană cu apă fierbinte. Se bea cald, înainte de culcare.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton