Cele mai vechi terapii din lume sunt reflexoterapia şi masajul. |n definitiv, atingerea este unul dintre cele mai importante simţuri ale omului, o modalitate de a obţine informaţii prin intermediul palmelor. Medicii greci, romani sau arabi foloseau reflexoterapia. „Uitată” o vreme, redescoperită la începutul secolului trecut, metoda s-a dezvoltat în două şcoli importante: în SUA şi Elveţia.
Pe suprafaţa corpului există, pe piele, zone reflexogene: la nivelul tălpilor, al palmelor, scalpului, de o parte şi de alta a coloanei vertebrale. Aceste zone corespund anumitor organe interne: masând o anumită zonă reflexogenă, este stimulat un anumit organ. Astfel sunt tratate diversele afecţiuni organice atât din punct de vedere funcţional, cât şi structural.
· SCHEMA DE TRATAMENT
Terapeutul stabileşte diagnosticul şi schema de tratament în urma discuţiei detaliate cu pacientul (anamneza). |n cursul terapiei propriu-zise, el presează zonele reflexogene într-un anumit sens, cu o anumită presiune şi într-o anumită ordine, bine determinate şi respectate. Pentru stimularea imunităţii se stabileşte o schemă de reflexoterapie persona-lizată (fiecare pacient este un unicat, să ne reamintim). Iar în pasul doi se adaugă suplimentar lucrul pe zonele de timus, splină, limfă. · CUI ÎI ESTE RECOMANDATĂ
Pentru stimularea imunităţii, metoda este indicată oricărei persoane adulte, indiferent de vârstă sau sex.
Tu ai încercat vreodată fitoterapia sau reflexoterapia?