Cireşele, vişinele, căpşunele sau fraguţele sunt parcă făcute să îţi dea necesarul de vitamine şi energie. Au şi calităţi depurative importante, ajută la regenerarea ficatului, au şi bune efecte în migrene, dar sunt utile şi în cura de slăbire.
Cireşele şi vişinele, detoxifiante
Ciresele şi visinele au multe caracteristici comune. Conţin până la 90% apa. Mai ales vişinele pot fi consumate fara probleme de catre diabetici. Ambele fructe sunt bogate în natriu, potasiu, calciu, fier, conţin cantitaţi însemnate de vitamina A şi în mai mica masura vitaminele B1, B2, B3 şi C. Usor acide, sunt un adjuvant utilizat în colitele de fermentaţie. De asemenea, provoaca scaderea tensiunii arteriale. Au efect laxativ şi sunt recomandate şi în obezitate. Au acţiune diuretica şi ajuta organismul sa se purifice de substanţele pe care nu le poate asimila. Sunt recomandate mai ales în afecţiuni renale, inclusiv litiază, în gută, reumatism, artrite şi ateroscleroză. Mai sunt indicate în hepatite cronice sau sechele provocate de hepatită, deoarece ajută la regenerarea ficatului. Îndeosebi cireşele sunt sedative şi tonice pentru sistemul nervos. Cireşe pentru sănătate şi siluetă
Cura de slăbire cu cireşe, vişine şi căpşune
Se consumă ca atare şi este indicat să se facă anumite cure în artrite şi obezitate. Se consumă o anumită cantitate zilnic (200-400 g), pe toată durata sezonului sau mai bine se rezervă o zi în care se mănâncă doar cireşe. În hepatite se recomandă mai ales sucul proaspăt stors. În afara sezonului se poate face infuzie dintr-o lingură de cireşe uscate la o cană cu apă. Şi codiţele de cireşe au proprietăţi diuretice. Două linguriţe de codiţe uscate se fierb la foc mic timp de 10 minute, după care se mai lasă 20 de minute la infuzat. Decoctul astfel preparat se bea între mese în trei-patru reprize. Extern, pulpa de cireşe zdrobită se aplică pe frunte sub formă de comprese împotriva durerilor de cap şi a migrenelor.
Datorita valorii nutritive mari şi a bogaţiei de saruri minerale, mai ales de fier, capşunele sunt recomandate persoanelor anemice sau foarte slăbite, ca tonic şi remineralizant. Chiar şi diabeticii pot mânca pâna la 300 g zilnic, cu menţiunea sa întrebe mai întâi nutriţionistul. Cei care nu sufera de aceasta afecţiune ar putea face cure cu unul pâna la doua kilograme pe zi timp de una sau doua saptamâni. Un astfel de tratament este recomandat mai ales celor care sufera de constipaţie cronica, reumatism articular, guta sau nefrite, litiaza urinara si biliara. Ceilalţi pot urma cure cu 300-500 g de fragi sau capşune pe zi, care se vor consuma mai ales dimineaţa pe stomacul gol. Frunzele de fragi şi cele de capşune sunt un foarte bun antidiareic şi diuretic. Au şi proprietaţi dezinfectante ale cailor urinare. Se utilizeaza sub forma de infuzie din una-doua linguriţe de frunze uscate şi marunţite la o cana cu apa. Se beau doua-trei cani pe zi.