Sănătate: Cum este corect să bei apă?

.

Ştii că trebuie să bei multă apă, ca să-ţi fie bine. Un pahar la micul-dejun, unul-două pahare, la masa de prânz şi încă unul… când ţi-o fi sete. Acesta este şi cazul tău? Mare greşeală: în acest fel, apa ar putea să-ţi facă mai mult rău decât bine.
Conform nutriţioniştilor, cei doi litri de apă recomandaţi zilnic trebuie consumaţi în cantităţi mici, pe parcursul întregii zile. Dacă apa este băută într-o cantitate mare, dar într-un timp prea scurt, diluează sucul gastric şi îngreunează digestia.

Înainte, în timpul sau după masă?

Specialiştii recomandă consumul de apă înainte masă, dar nu cu mai puţin de 30 de minute înainte. În acest fel, sângele se hidratează şi poate face faţă aportului de calorii din alimentaţie. Un pahar cu apă, pe stomacul gol, îţi va da senzaţia de saţietate, ceea ce te va face să mănânci mai puţin. Această metodă simplă este recomandată mai ales persoanele obeze, în dietele de slăbire. În timpul mesei, însă, nu este deloc indicat, cu atât mai mult persoanelor care suferă de tulburări digestive. Apa îngreunează, în acest caz, digestia deoarece diluează enzimele şi le diminuează eficacitatea. Tot aşa apare şi senzaţia de îngreunare. De asemenea, imediat după masă este bine de evitat. Aşteaptă o jumătate de oră, pentru că, în caz contrar, te vei simţi balonată.

Dimineaţa mai mult, seara moderat

Persoanelor active le este recomandat să bea mai multă apă în prima parte a zilei, când efortul depus este mai mare. Seara, nutriţioniştii ne sfătuiesc să bem apă moderat. Activitatea gastrică este mai redusă în timpul somnului şi corpul va elimina apa, în mare parte, prin transpiraţie.

4 MOTIVE CARE FAC APA ESENŢIALĂ

► Te ajută să-ţi menţii greutatea! Reglează metabolismul şi e esenţială pentru o digestie bună.
► Te energizează! Când simţi că nu mai ai putere, bea un pahar de apă. Deshidratarea îţi dă senzaţie de oboseală şi îţi pot apărea dureri de cap.
► Ajută inima! Apa ajută oxigenul din sânge să transporte subsţanţele nutritive esenţiale pentru celulele corpului. Astfel, inima nu mai trebuie să lucreze din greu pentru a pompa sângele în tot organismul.
► Alungă stresul! 85% din ţesutul creierului este format din apă. Dacă eşti deshidratată, atât organismul, cât şi mintea vor avea de suferit.

    
Vedete din Romania Vedete internationale