Sănătate: Calciul, inamicul obezităţii?

.

Ajută la întărirea oaselor, ameliorează sindromul premenstrual şi, se pare, stimulează arderea grăsimilor.
Se ştie deja, calciul este unul dintre mineralele cu importanţă majoră în funcţionarea organismului nostru. El ajută la formarea şi la consolidarea scheletului, reglează bătăile inimii, scade tensiunea arterială, ameliorează sindromul premenstrual. În plus, potrivit unor studii ştiinţifice mai recente, se pare că ajută la menţinerea greutăţii în limite normale.

Iată care este, de fapt, adevărul despre calciu.

Asigură o talie suplă

O serie de studii întreprinse în SUA au evidenţiat că persoanele cu o alimentaţie bogată în calciu au mai puţine probleme de greutate. Pornind de la aceste observaţii, s-a ajuns la ipoteza că acest mineral ar împiedica îngrăşarea şi ar stimula pierderea în greutate. Persoanele obeze participante la studiu, care au primit zilnic câte o doză forte de 1.200 mg calciu, au pierdut în greutate (în special din zona taliei). Consumul de produse lactate s-a dovedit mai eficient decât suplimentele de calciu.

E sănătos, dar nu slăbeşte

Cu toate astea, acţiunea miraculoasă a calciului de „topire” a grăsimilor rămâne sub semnul întrebării. Asta pentru că studiile care demonstrează asta sunt, se pare, irelevante (au avut o durată mai mică de 6 luni, iar persoanele ţinute sub observaţie au fost toate obeze). Chiar dacă nu slăbeşte, calciul nu trebuie să lipsească din alimentaţia zilnică.

Lactatele, utile în dietă

Produsele lactate rămân totuşi foarte folositoare în curele de slăbire, pentru că previn demineralizarea osoasă la care sunt expuse persoanele care slăbesc.
Laptele este o importantă sursă de calciu.

    
Vedete din Romania Vedete internationale