Bolile pneumococice sunt cea mai mare îngrijorare a medicilor în cazul copiilor sub 2 ani, între alte boli, dar cea mai mare barieră este accesibilitatea vaccinului.
În România, 1 din 5 copii cu vârsta până într-un an care ajung la medicul de familie sau în spital suferă de o boală potenţial pneumococică, în timp ce rezistenţa pneumococului la antibiotic este în creştere.
Provocate de o bacterie numită Streptococus pneumoniae, bolile pneumococice pot varia de la otite medii acute, pneumonii, sinuzite, conjunctivite, până la bacteriemii, sepsis sau meningite şi pot provoca sechele grave în rândul copiilor care au suferit un episod de boală, precum retard mintal, tuburări de comportament, tulburări de vedere şi auz, şi nu în ultimul rând epilepsie.
Citeşte şi Sănătate: Ce faci când copilul are febră
Vaccinurile au redus incidenţa bolilor infecţioase, salvând milioane de copii anual în întreaga lume. Incidenţa multor boli, precum rujeola, variola, poliomielita, a fost dramatic redusă . În țările care au pus în aplicare vaccinarea pneumococică de rutină a copiilor, în cadrul unui program național de imunizare, incidenţa bolii pneumococice s-a redus în mod constant și substanțial .
Bolile pneumococice la copiii cu vârste sub 2 ani reprezintă cea mai mare îngrijorare atât pentru pediatri cât şi pentru medicii de familie, potrivit unui studiu recent realizat de Ipsos Healthcare. După bolile pneumococice, rujeola se află pe locul doi în privinţa nivelului de îngrijorare a medicilor români, urmată de gripa sezonieră şi rubeolă.
Citeşte şi Osteoporoza: Tipuri, simptome, diagnostic, tratament
Circa 82% dintre doctorii români (87% dintre pediatri şi 81% dintre medicii de familie) recomandă vaccinarea pneumococică pentru copiii cu vârste până la 2 ani. În plus, România are cea mai mare rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană, o treime dintre decese fiind cauzate de pneumonie .
În ciuda acestor date, doar 15% dintre părinţi cer vaccinarea pneumococică în mod spontan, potrivit medicilor români. În opinia doctorilor, cel mai important motiv pentru care părinţii nu îşi vaccinează copiii este faptul că nu îşi permit vaccinul (73%) şi faptul că vaccinul nu este compensat/oferit gratuit (71%).
Cercetarea este relevantă pentru România în contextul anunţului recent al CNP 2013 şi Ministerului Sănătăţii privind introducerea vaccinului pneumococic pentru întreaga cohortă de copii cu vâste până la 2 ani, în al patrulea trimestru din 2013.
„Suntem bucuroşi să aflăm că opiniile şi convingerile noastre despre necesitatea vaccinului pneumococic sunt confirmate de doctori, singurii în care putem avea încredere când vine vorba de vaccinare. Misiunea noastră este ca, împreună cu experţii, să educăm părinţii pentru a avea copii protejaţi şi sănătoşi. Suntem încrezători că vaccinarea pneumococică va deveni o parte a Programului Naţional de Imunizare începând din 2013, astfel încât să înlăturăm bariera preţului şi să oferim vaccinul gratuit tuturor bebeluşilor”, a declarat Andreea Marin, Președinte al Fundației „Pretuieşte Viaţa” şi ambasadorul campaniei CNP 2013.
„Ne dorim să aşezăm prevenţia la loc de cinste. Vreau să transmitem părinţilor că avem grijă de sănătatea copiilor lor. Ministerul Sănătăţii pregăteşte procedura de licitaţie pentru achiziţionarea vaccinului pneumococic.
Ne aflăm în faza de elaborare a caietelor de sarcini şi intenţionăm demararea procedurii la începutul lunii august, astfel încât în lunile noiembrie-decembrie să avem vaccinul necesar începerii vaccinării gratuite a copiilor în vârstă de până la 2 ani, în cadrul programului naţional de imunizare”, a declarat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.
Sursa foto: Shutterstock