Cunoști probabil acea senzație neplăcută dată de balonare, dar de multe ori nu știi cauza. Ceea ce mănânci, dar și alți factori îți pot provoca această problemă.
► Lista neagră a alimentelor
Anumite alimente fermentează în stomac și induc senzația de balonare. Printre acestea se numără: fasolea, năutul, lintea, varza, ceapa, prunele, smochinele, curmalele. Lactatele în sine nu au acest efect, dar dacă le consumi într-o cantitate mai mare nu vor mai fi atât de prietenoase. În general, cu cât înaintezi în vârstă, organismul tolerează mai puțin lactoza, pentru că scade secreția unei enzime care ajută la digestia produselor lactate. Dacă știi că ai probleme cu balonarea, evită produsele lactate bazate pe lapte integral și brânzeturile grase. Sunt de preferat iaurtul și cașcavalul. Totodată, băuturile carbogazoase blochează tubul digestiv, provocând o dilatare a pereților stomacului și a intestinelor. Ca urmare, ai o senzație de tensiune în zona abdomenului.
► Obiceiuri care dăunează
Nu contează doar ce mâncăm, ci și cum. Dacă bei prea multă apă sau vorbești în timp ce iei masa, este posibil să te balonezi. Apa ingerată împreună cu mâncarea provoacă această senzație, iar vorbitul în timp ce înghiți face să intre aer în stomac. La fel se întâmplă și dacă mănânci prea rapid și nu mesteci bine alimentele. Stresul poate afecta și el digestia, provocând contracții ale intestinelor, ceea ce îngreunează eliminarea gazelor și agravează starea de balonare. Nici obiceiul de a mesteca gumă nu este bun, pentru că face să intre aer în tubul digestiv. Astfel, stomacul și intestinul se dilată. Pe lângă asta, dacă are în lista de ingrediente sorbitol, favorizează producerea gazelor intestinale.
Foto: Shutterstock