Sănătate: Cum îţi aperi copilul de căldură!

.

Organismul lui este mai „bogat” în apă decât cel al adulţilor: transpiră mult, deci se deshidratează. Ce-i de făcut?
Aminteşte-ţi să-i dai să bea cât mai des. Câteva înghiţituri măcar, dacă zice ce nu-i este sete. Şi receptează rapid semnele care dau de înţeles că suferă de căldură şi că e deshi-dratat: crampe, oboseală accentuată (fără o justificare clară), paloare, febră, somnolenţă sau, din contră, o stare de agitaţie inexplicabilă.

Apă, ceai, sucuri naturale, supe

Tentează-l cu băuturi proaspete, răcoritoare (nu foarte reci!), fără să aştepţi să ceară el de băut. Apa este pe primul loc. Dar este foarte bine venită şi o supă călduţă. Efect răcoritor au şi fructele, legumele, iaurturile.

Aer curat şi răcoros, pe cât posibil

Acoperă ferestrele expuse spre soare, în timpul zilei, şi instalează, în cameră, un aparat eficient de umezire a aerului. Noaptea deschide geamurile, ca să se facă un curent de aer. Ai grijă, însă, ca patul copilului să nu fie amplasat „în calea” curentului. Culcă-l într-un aşternut din bumbac, în culori deschise. Şi ţine bine minte: în camera lui NU este permis să funcţioneze aerul condiţionat!

Fără plimbări în orele „de foc”

Nu îl scoate din casă între 12,00 şi 17,00 (chiar şi mai târziu, dacă soarele continuă să ardă). Faceţi plimbări lungi seara, pe răcoare – o să-i facă poftă şi de mâncare, şi de somn.

INSOLAŢIE?

Du-l fuga la umbră şi răcoare. Dă-i să bea câte puţin. Înfăşoară-l într-un prosop umed  sau pune-l într-o cădiţă cu apă mai rece cu două grade decât temperatura lui corporală. Sună la 112, dacă tot nu îşi revine.

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton