Atunci când savurăm o felie de pepene galben, sâmburii lui ne dau întotdeauna bătăi de cap, însă aceştia sunt deosebit de hrănitori şi benefici pentru organism.
Sâmburii de pepen galben se consumă în stare proaspătă sau uscată. Sau, se pot prepara sub formă de făină, prin măcinare. Acestea conţin o masă bogată de grăsimi sănătoase pentru stomac şi o mulţime de proteine: calciu, fier, zinc, magneziu, cupru, fosfor, vitamina A, vitamina C, potasiu, săruri hidratante, beta caroten.
Ele pot fi puse în salată, ca element crocant. Bine spălate, se prăjesc câteva minute în ulei, se sărează și se adaugă la salată, adăugând un aport important de proteine.
Sâmburii de pepen galben conţin 96 % apă, de aceea sunt recomandate sportivilor care au nevoie de o bună hidratare. sunt ideale pentru creşterea apetitului şi pentru eliminarea mucozităţilor care apar în timpul răcelilor. Sâmburii uscaţi pot fi, de asemenea, consumaţi pentru tratatrea pietrelor la rinichi. Fierte în lapte, aceste seminţe contribuie la obţinerea unui lichid răcoritor, dar şi a unui leac eficient în eliminarea pietrelor de la vezica biliară. Dacă pisăm seminţele, obţinem o pulbere care tratează problemele digestive.
Tot din seminţe, se obţine un lapte vegetal folosit în cosmetică. Dacă amestecăm pudra din seminţe de pepene galben cu miere de albine, obţinem un medicament recomandat în caz de impotenţă şi prostată.