Deşi cauzele bolilor autoimune sunt foarte complexe şi ţin, în primul rând, de moştenirea genetică, printre factorii care contribuie la declanşarea lor se numără şi rujul sau fixativul de păr.
Oamenii de ştiinţă nu pot încă să spună cu exactitate ce provoacă bolile autoimune, dar ei cred că sunt rezultatul unei îmbinări de factori: boli infecţioase, moştenirea genetică şi mediul în care trăim. Acesta din urmă are o influenţă mult mai mare decât se credea la început.
De exemplu, oamenii care locuiesc în apropierea aeroporturilor sunt mai expuşi riscului de a face boli autoimune, precum artrita reumatoidă şi lupusul, informează site-ul Science Daily.
Factorii de mediu declanşeaza boli autoimune
Publicaţia îl citează pe reumatologul israelian Michael Ehrenfeld, care spune că mediul nostru imediat interacţionează cu programarea genetică, putând „decide” dacă organismul va ceda sau nu unei boli autoimune. Doctorul studiază de mult timp acest tip de afecţiuni în încercarea de a le descoperi misterele.
Bolile autoimune apar atunci când sistemul nostru imunitar, menit să atace patogenii pătrunşi în organism, răspunde în mod greşit unor factori externi şi atacă ţesuturile proprii, sănătoase. În artrita reumatoidă, sistemul imunitar atacă încheieturile, în heptatita autoimună sunt atacate celulele ficatului, iar în cazului lupusului au de suferit articulaţiile, pielea, rinichii sau plămânii.
Dacă nu putem schimba genele moştenite de la părinţi, iar bolile infecţioase nu sunt întotdeauna uşor de prevenit, mediul în care trăim poate fi controlat într-o oarecare măsură. Dr. Ehrenfeld spune că ar exista câteva măsuri preventive menite să ţină la distanţă bolile autoimune.
Se ştie că un factor important în apariţia lor este stresul, care poate fi combătut cu succes prin diferite tehnici şi intervenţii terapeutice.
De asemenea, sunt şi medicamente asociate cu bolile autoimune, iar unul din ele e chiar pilula contraceptivă. Bineânţeles că nu poţi şti dacă aceasta îţi va declanşa o boală autoimună, pentru că nu ştii ce conţine moştenirea ta genetică. Însă, dacă ai în familie persoane cu lupus, artrită reumatoidă, boala Basedow-Graves sau o altă afecţiune autoimună, probabil că ar fi mai sigur să alegi alte metode contraceptive, pentru că esti predispusă aceleiaşi boli.
Chimicalele din ruj şi fixativ dau peste cap sistemul imunitar
Printre factorii care declanşează boli autoimune se mai numără şi expunerea la razele ultraviolete, dar şi substanţele toxice din mediu. Iar în această categorie intră substanţele poluante rezultate din industrie, dar şi fumul de ţigară, chimicalele din mâncare şi cosmetice. Aşa s-ar explica cazurile, tot mai numeroase în ultimii ani, de boli autoimune.
Studiile pe şoareci de laborator au arătat fără urmă de îndoială că animalele pot face lupus eritematos dacă sunt expuse unor cantităţi de pesticide de patru ori mai mici decât cele considerate de autorităţi ca fiind sigure. Efecte asemănătoare au substanţele din dizolvantul de vopsea, adezivi şi lipiciuri, produse pe care le folosim în viaţa de zi cu zi.
Nici cosmeticele nu sunt sigure din acest punct de vedere. În special substantele care se găsesc în fixativul de păr şi în rjul de buze sunt cunoscute ca factori declanşatori ai bolilor autoimune. Nu este de mirare că majoritatea cazurilor de artrită reumatoidă apar la femei între 20 şi 40 de ani, după spusele dr. Ehrenfeld.
Prea multa igienă strică
Încercând să dezlege misterele bolilor autoimune, alergologii şi imunologii din întreaga lume, iau în considerare şi ipoteza igienei. Această teorie, care nu este deloc nouă, spune că mediul excesiv de curat în care trăim astăzi perturbă sistemul nostru imunitar, care nu mai învaţă să funcţioneze corect.
Într-adevar, bolile autoimune nu erau atât de des întâlnite în urmă cu câteva decenii când oamenii nu aveau dezinfectanţi pentru casă, biberoanele nu se sterilizau, iar copiii se jucau în praf sau cu animale. Atunci, sistemul imunitar întâlnea diverşi patogeni şi învăţa, încă de la vârste fragede cum să reacţioneze în faţa lor.