Delicioase, de diferite forme şi culori, roşiile sunt adevărate bombe de sănătate. Sărace în calorii, ele te ajută chiar şi să slăbeşti.
Deşi roşiile, numite şi tomate sau pătlăgele roşii, sunt cele mai cunoscute, există o varietate largă de soiuri din aceeaşi familie: roşii galbene, portocalii, verzi, portocalii vărgate cu roşu, galbene pătate cu roşu etc. Din punct de vedere botanic, roşiile sunt fructe, chiar dacă noi le considerăm legume. În popor, roşia era numită „fructul iubirii”, din franţuzescul „pomme d’amour”. Denumirea lor nu vine de la culoarea ori de la forma lor apetisantă, ci din italienescul „pomi dei more” (merele pământului), care s a transformat în „pomme d’amour” (mărul iubirii).
Aliate ale sănătăţii
Pe lângă gustul delicios, roşiile au şi veritabile calităţi nutritive. Însă, nu toate roşiile au acelaşi conţinut de nutrienţi, roşiile crescute în seră, cu exces de fertilizatori, fiind mult mai sărace în elemente nutritive. Roşiile de grădină sunt importante surse pentru vitaminele C şi E, o singură roşie conţinând peste 50% din necesarul zilnic de vitamina C al unui adult. De asemenea, conţin cantităţi considerabile de potasiu, fosfor organic, sodiu, calciu, magneziu, fier, acid oxalic, acid ascorbic, clor şi sulf. Studiile au arătat că licopenul, pigmentul carotenoid care le dă culoarea roşie, poate preveni apariţia anumitor forme de cancer, mai ales a cancerului de prostată. De asemenea, s-a descoperit că roşiile sunt benefice pentru inimă.
Indicate în diete
Echilibrul aciditate-zahăr, cantitatea optimă de fibre şi conţinutul ridicat de vitamine şi săruri minerale fac din roşii un produs ideal în alimentaţia sportivilor sau a celor care urmează un regim alimentar dietetic. Conţinutul ridicat de apă, gustul delicios şi aportul caloric scăzut (33 kcal la 100 g) le recomandă ca fiind extrem de utile în curele de slăbire. Roşiile galbene conţin mai mult zahăr şi sunt mai dulci.