Conform Eurobarometrului privind sănătatea mintală, românii sunt mai puţin fericiţi decât media europeană şi printre cei mai îngrijoraţi în privinţa locului de muncă.
Eurobarometrul privind sănătatea mintală dat publicităţii ieri, a fost realizat în urma unor sondaje desfăşurate în toate ţările membre UE, sondaje care au demonstrat că românii nu se numără printre cei mai fericiţi europeni.
Pe ultimele locuri în clasamentul fericirii
Românii se simt trişti, demoralizaţi, încordaţi, epuizaţi sau obosiţi mai des decât media şi declară că sunt bucuroşi, liniştiţi, calmi mai rar decât media pe UE.
Cei mai fericiţi dintre europeni sunt nordicii, olandezii şi finlandezii ocupând primele locuri. Noi ne situăm către coada clasamentului, fiind urmaţi doar de bulgari, lituanieni, greci şi letoni.
Singurul lucru la care stăm mai bine se pare că este nivelul de energie. 55% dintre cei intervievaţi – faţă de 51% cât este media europeană – au spus că au avut multă energie tot timpul sau în cea mai mare parte a timpului.
Cei mai energici dintre europeni sunt tot finlandezii, pe când la coada clasamentului se află germanii.
Cei mai deprimaţi europeni sunt suedezii şi danezii, iar finlandezii şi olandezii, deşi se declară fericiţi, recunosc că adesea sunt epuizaţi sau obosiţi.
Românii se tem pentru locul lor de muncă
Nici din punct de vedere fizic nu ne ridicăm la nivelul celorlalţi europeni. Românii, belgienii şi ungurii sunt cei mai afectaţi de problemele de sănătate, ei declarând că adesea o problemă fizică îi împiedică să realizeze tot ce şi-au propus.
Aşa cum era de aşteptat, românii nu sunt mai fericiţi nici la locul de muncă. Doar lituanienii, grecii şi letonii sunt mai îngrijoraţi decât noi în privinţa jobului. 36% dintre români consideră că locul de muncă este în pericol, iar 32% susţin că nu le sunt recunoscute pe deplin meritele. Cei mai mulţumiţi la serviciu sunt austriecii şi germanii.
În ce priveşte folosirea medicamentelor antidepresive suntem „pe medie”. 6% dintre români au luat antidepresive în cele 12 luni premergătoare sondajului, 23% dintre ei folosind aceste medicamente pentru depresie, iar 42% pentru anxietate.
Femeile şi săracii, cei mai nefericiţi locuitori ai UE
Cei aflaţi sub tratament ar trebui să fie mai mulţi, numai că nu toată lumea este gata să meargă la medic pentru o problemă psihică. 84% dintre europeni nu au cerut ajutor de specialitate pentru o depresie sau altă problemă legată de sănătatea mintală.
Femeile sunt mai deschise când vine vorba să discute cu un specialist, fie el medic de familie sau psiholog. Pe de altă parte, tot femeile sunt şi cele care au cel mai adesea probleme de sănătate mintală.
În general, bărbaţii sunt mai liniştiţi, mai fericiţi şi au mai puţine momente de tristeţe şi depresie, indiferent de naţionalitate. Tinerii reprezintă o altă categorie ferită de aceste probleme, în timp ce persoanele între 45 şi 54 de ani au cele mai multe probleme mintale.
De asemenea, depresia ţine cont şi de clasa socială, astfel că cei cu funcţii de conducere, care au studii superioare şi venit mare sunt mai fericiţi şi mai liniştiţi. Persoanele casnice, şomerii, pensionarii, dar şi studenţii se numără printre europenii cei mai nefericiţi.
Foto: Shutterstock