Cu ocazia zilei Mondiale a Tuberculozei, reprezentanţii Uniunii Europene ne oferă noi statistici sumbre. Suntem pe primul lor în UE la cazurile de tuberculoză.
Raportul dat publicităţii de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, arată că România este campioana Europei la numărul cazurilor de tuberculoză, cu 115,1 bolnavi la 100.000 de locuitori. De asemenea, suntem primii şi la numărul bolnavilor cu chimiorezistenţă extinsă. În 2008, anul pentru care a fost realizat raportul, 54 de Români au fost diagnosticaţi cu TBC rezistent la antibiotice.
Cei mai mulţi bolnavi sunt între 25 şi 44 de ani, dar au fost şi 350 de cazuri la copii între 0 şi 4 ani. Dacă, în celelalte ţări, a scăzut considerabil rata de îmbolnăvire la copii, în România, aceasta rămâne ridicată.
După numărul cazurilor rezistente la antibiotice, Letonia este pe locul doi, cu 19 bolnavi în 2008, în timp ce, la numărul total al cazurilor, ne urmează Lituania, cu 66,8 bolnavi la 100.000 de locuitori.
În Uniunea Europeană, 26 de ţări au anunţat, în 2008, peste 82.000 de cazuri de TBC, Austria fiind singura ţară care nu a raportat niciun caz. Conform statisticilor, cazurile au fost cu 615 mai puţine decât în 2007. De altfel, în ultimii ani, scăderea a fost constantă, până în 2008, când a încetinit brusc, probabil din cauza sărăciei care a cuprins anumite regiuni ale Europei.
Peste 80% din cazurile raportate la nivel european au fost în cele opt ţări care au avut peste 3000 de cazuri fiecare. Este vorba, printre altele, de România, Bulgaria, Franţa, Spania şi Anglia. Dacă celelalte ţări au mii de cazuri de origine străină, noi nu avem niciunul.
Tuberculoza este o afecţiune respiratorie contagioasă, de origine bacteriană, care se transmite pe calea aerului. Când bolnavul cu infecţie activă tuşeşte, strănută sau vorbeşte, picăturile microscopice de salivă, contaminate cu bacterii, ajung în aer, de unde sunt inhalate de ceilalţi.
Conform OMS, nu toţi cei care intră în contact cu bacteria se îmbolnăvesc.
Un sistem imunitar puternic poate să omoare germenii sau să-i ţină sub control. Când organismul nu este capabil să controleze infecţia, se declanşează tuberculoza activă. Dacă nu se tratează, un bolnav poate transmite infecţia la 10-15 persoane anual. Se estimează că, în fiecare secundă, undeva în lume, o persoană este infectată cu TBC, astfel că, în prezent, două miliarde de oameni sunt infectaţi. Din fericire, numai 10 – 15% dintre aceştia se vor îmbolnăvi.
TBC se manifestă prin tuse, însoţită sau nu de spută şi sânge, dureri în piept, stare de slăbiciune, scădere în greutate, febră, transpiraţie pe timpul nopţii.
Cei mai vulnerabili în faţa bolii sunt adulţii tineri, activi. Deşi majoritatea cazurilor se pot trata cu succes, se estimează că, în fiecare zi, 4800 de oameni mor de tuberculoză. Majoritatea provin din comunităţi sărace, tuberculoza fiind considerată o boală a sărăciei.