România se află printre ultimele țări din lume când vine vorba de încrederea într-un vaccin anti-COVID-19, doar șase din zece români fiind dispuși să se vaccineze într-un asemenea scenariu.
Un sondaj Ipsos realizat la nivel mondial, asupra a 28 de țări de pe toate continentele, arată cât de multă încredere au de fapt oamenii în vaccinul anti-COVID-19. Media de acceptare a vaccinului este de 74% în lume, pe când în România este de 57%, conform Digi24. Românii se tem că vaccinul va fi ineficient și va avea efecte adverse. De asemenea, bărbații români sunt mai degrabă pro-vaccin (68%), spre deosebire de femei (49%).
Nivelul cel mai mare de acceptare a vaccinului a fost înregistrat în China, unde 97% dintre oameni s-ar vaccina. După China, țările cu cel mai mare nivel de încredere în vaccin sunt Brazilia (88%) și India (87%). India ocupă locul doi pe glob în privința infectărilor, cu 7 milioane de persoane infectate, iar Brazilia se află pe locul trei, cu 5 milioane de cazuri.
Citește și: Cât timp rămâi imun la COVID-19 după ce ai avut boala. Răspunsul experților OMS
România se află aproape la pol opus pe listă, urmată de Ungaria (56%), Polonia (56%) și Rusia (54%). Rusia este prima țară din lume care a aprobat un vaccin anti-COVID-19, însă încrederea oamnilor în vaccin este mai scăzută ca oriunde altundeva.
Motivele pentru care românii nu au încredere într-un posibil vaccin anti-COVID-19 sunt posibilele efecte secundare (66%), credința că nu va fi eficient (33%), credința că nu se află în pericol de a face COVID-19 (5%) și neîncrederea în vaccinuri în general (23%).
Foto – 123rf.com