Știi ce riști când iei contraceptive orale?

.

Sunt poate cele mai eficiente și mai ușor de utilizat. Dar pilulele anticoncepționale nu sunt pentru oricine. Din fericire, există metode moderne pentru a evita o sarcină nedorită.
În ciuda varietăţii de opţiuni în ceea ce priveşte protecţia împotriva sarcinilor nedorite, româncele ramân campioane la avort ca „metoda de contracepţie”. Iar o mare parte utilizeaza pilulele anticoncepţionale fara avizul specialistului şi fara sa ţina cont de urmari. Or fi ele eficiente, însa trebuie ţinut cont de faptul ca sunt totuşi nişte medicamente şi au o sumedenie de efecte adverse, mai ales daca sunt luate pe termen lung.
Așa-ți faci rău singură
Fie ca vorbim despre anticoncepționalele cu doze repartizate pentru întreaga luna, fie despre pilula „de a doua zi”, contraceptivele orale sunt combinații de hormoni menite sa împiedice sarcina nedorita. Deși se folosesc în toata lumea de mai bine de jumatate de secol, cu timpul, s-au dovedit a nu fi atât de inofensive pe cât se credea la început. De aceea e neaparat necesar un control de specialitate riguros, înainte de a începe tratamentul cu anticoncepționale orale.
Medicul e singurul în masura sa ofere alternative, mai ales daca ai trecut de 35 de ani, ești fumatoare, supraponderala, ai probleme cu ficatul, suferi de hipertensiune, diabet, boli cardiovasculare, lupus, dereglari menstruale, daca ești sub tratament cu antiinflamatoare nesteroidiene, antibiotice sau alte medicamente. Acolo unde factorii de risc sunt prezenți deja, anticoncepționalele orale pot declanșa complicații severe, care pot pune viața în pericol. Pot aparea tromboze, creșteri ale tensiunii arteriale, migrene, icter, pietre la fi ere. Cele mai recente studii au scos la iveala și o rata crescuta a deceselor cauzate de efectele secundare cardiovasculare și cerebrovasculare, mai ales prin infarct și hemoragii cerebrale, la femeile care folosesc pilule anticoncepționale.
În plus, utilizatoarele de pilule se pot confrunta și cu sângerari vaginale neașteptate, infecții, disconfort la nivelul sânilor, stari de greața, amețeli, retenție de lichide, urticarie, scaderea libidoului. Luate timp îndelungat, peste doi ani fara întrerupere, pot dezvolta tumori benigne la nivelul ficatului, numite adenoame. Atenție! Pilula nu ofera protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuala!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton