Rezistența la antibiotice este o amenințare tot mai mare pentru sănătatea publică. Se estimează că 700.000 de oameni mor în fiecare an din cauza infecțiilor cu bacterii multirezistente, dintre care 33.000 în Uniunea Europeană.
România se află pe locul 3 între statele Uniunii Europe privind impactul infecțiilor produse de bacterii rezistente la antibiotice (o estimare de 1740 decese, afectări de durată ale stării de sănătate), conform unei estimări făcute în 2015.
În anul 2017 se remarcă o tendință ușoară de reducere a consumului total de antibiotice în medicina umană (cu 12% față de anul 2015), însă cu păstrarea consumului crescut de antibiotice de rezervă și a celor cu risc sporit de selectare de bacterii rezistente, în special în sectorul spitalicesc, se arată în raportul elaborat de către Centrul European de Control al Bolilor (ECDC) în România.
Un studiu din 2017 referitor la infecțiile asociate asistenței medicale (nosocomiale) și a consumului de antibiotice în spitale indică o persistență a prescrierii exagerate de antibiotice (43% dintre pacienții internați într-o anumită zi primesc antibiotice).
Infecțiile asociate asistenței medicale din acest studiu sunt în procent de 5,9% din totalul pacienților după validarea Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor/Institutul Național de Sănătate Publică (cifră apropiată de valorile înregistrate în statele membre ale UE), ceea ce depășește, evident, raportarea de rutină de doar 0,53% din pacienții externați.
Informațiile au fost prezentate în cadrul unui seminar organizat în data de 15 noiembrie 2018 de către Societatea Română de Microbiologie, în parteneriat cu Biroul pentru România al Organizației Mondiale a Sănătății. Seminarul a avut ca temă rezistența la antimicrobiene și s-a desfășurat în cadrul Săptămânii Mondiale și Europene a Conștientizării asupra utilizării Antibioticelor, care este marcată anual în luna noiembrie.
La eveniment au mai fost prezentate date privind rezistența bacteriilor implicate în producerea infecțiilor invazive și consumul de antibiotice la nivelul Uniunii Europene, inclusiv în România, pentru anul 2017.
Factorii care contribuie la creșterea rezistenței la antibiotice
Săptămâna de Conștientizare asupra utilizării antibioticelor a fost marcată anul acesta între 12-18 noiembrie. Cu această ocazie, Organizația Mondială a Sănătății și Biroul său Regional pentru Europa s-a alăturat Organizației pentru Alimente și Agricultură a Națiunilor Unite și Organizației Mondiale pentru Sănătate Animală pentru a sprijini guvernele statelor membre să utilizeze abordarea integrată ONE HEALTH, ca răspuns la procesul de dezvoltare a rezistenței la antimicrobiene care amenință sănătatea publică, progresele realizate de medicină în ultimele decenii și, de asemenea, dezvoltarea economică la nivel global.
Factorii care contribuie la situația gravă privind rezistența la antibiotice sun utilizarea în exces sau necorespunzătoare a antibioticelor în tratamentul sau profilaxia infecțiilor umane, utilizarea pe scară largă a antibioticelor în creșterea animalelor și în piscicultură, inclusiv antibiotic aparținând acelorași clase, faptul că bacteriile multirezistente se pot transmite deopotrivă între oameni și animale, consumul de produse alimentare care conțin mici cantități de antibiotic introduse în hrana animalelor și poluarea mediului cu antibioticele folosite în sectorul uman și veterinar.
Citește și:
O substanță din produsele de igienă poate crește rezistența la antibiotice
Boala cu transmitere sexuală care e rezistentă la antibiotice. Cum o putem preveni
Sursă foto: shutterstock.com
Ultima modificare noiembrie 27, 2018 6:13 am