Rezectia apicală este o intervenţie chirurgicală prin care se îndepărtează vârful rădăcinii dintelui, precum şi ţesuturile înconjurătoare, în cazul în care acestea sunt infectate. Rezecţia apicală este indicată doar după eşuarea tratamentului şi retratamentului endodontic nechirurgical.
Ce este rezecţia apicală?
Rezecţia apicală este indicată atunci când un tratament canalar a eşuat în vindecarea un granulom sau a unui chist radicular, ori când în cadrul unui tratament s-a rupt un ac şi nu poate fi îndepărtat printr-o intervenţie endodontică specială. Este, practic, ultima încercare de a salva dintele înainte de a-l scoate.
În ce constă procedura?
Intervenţia constă într-un acces chirugical la înalţimea vârfului rădăcinei, ce urmăreşte să îndepărteze focarul infectat. Cel mai important lucru: curăţarea perfectă a zonei infecţiei, pentru că această intervenţie înregistrează altfel o rată destul de mare de recidivă. Această „curăţenie” trebuie făcută neaparat cu ajutorul aparaturilor de mărire, adică microscop, sau cu o lupă cu magnificare suficientă.
După curăţenie, la fel de importantă este sigilarea retrogradă (din spate) a canalelor radiculare, operaţiune unde este din nou indicată folosirea microscopului pentru un rezultat cât mai sigur. Pentru a putea efectua această intervenţie astfel încât pacientul să sufere traume minime, de exemplu, în cabinetul nostru se utilizează aparatură ultrasonică, care are un grad ridicat de acurateţe. În plus, un alt avantaj apare din faptul că efectul ultrasunetelor este unul antibacterian.
Cum are loc recuperarea?
Perioda de recuperare este foarte scurtă dacă intervenţia a fost făcută în mod atraumatic. Dureri nu prea sunt, în afară de o neplăcere locală la nivelul gingiei, unde a fost efectuată incizia de acces. Poate apărea o umflatură în zona respectivă, care în mod normal dispare după circa 3 zile. La nivel osos, vindecarea durează între 6 şi 9 luni, timpul natural pentru refacerea osoasă.
Cât de scumpă este o asemenea procedură?
Costurile pentru o astfel de intervenţie depind de numărul rădăcinilor rezecate şi de zona (frontală sau laterală) unde se efectuează intervenţia. În cazul defectelor osoase foarte mari, poate fi indicată şi o augmentare osoasă (adică umplerea defectului osos cu os artificial, pentru a menţine volumul). Un alt factor care determină costul operaţie este, în special, cine şi cu ce tehnică efectuează o astfel de intervenţie. Trebuie ţinut cont că această intervenţie este încercarea de a salva un dinte de la extracţie. Costurile sunt, în consecinţă, variabile, într-o marja de preţuri care porneşte de la 100 euro şi poate ajunge până la 500 euro (fără materiale de augmentare osoasă).
Dr. Octavian Făgăraş
Clinica Indent
www.indent.ro