Dovleacul este sănătos, dietetic, uşor de preparat şi probabil că va fi şi ieftin anul acesta, având în vedere că producţia a fost cu 50% mai mare decât în alţi ani.
Aşa că de ce să nu te bucuri de fructul care e la mare preţ peste ocean în aceeastă perioadă?
De ce este sănătos dovleacul
Beta-caroten, fibre, vitamina C, vitamina E, potasiu, magneziu, vitamina B5, sunt numai câţiva din nutrienţii pe care ţi-i oferă dovleacul.
Beta-carotenul este un antioxidant puternic, protejează vederea şi sistemul imunitar, încetineşte procesul de îmbătrânire, previne dezvoltarea tumorilor şi are efect antiinflamator.
Fibrele contribuie la o digestie sănătoasă, reduc nivelul colesterolului şi al glicemiei şi, desigur, te ajută să slăbeşti. Iar dovleacul este o sursă bună, conţinând cinci grame de fibre la o ceaşcă de fruct tăiat cubuleţe.
Important este şi potasiul, care ajută la menţinerea unei tensiuni arteriale mormale, atenuând efectele sodiului în exces, dar şi magneziul, care păstrează sănătatea inimii şi a oaselor. Să nu uităm nici vitamina B5, importantă pentru sistemul endocrin şi în lupta cu stresul.
Seminţele de dovleac, bogate în grăsimi
Când mănânci dovleac, nu arunca seminţele. Sunt bogate în vitamina E, fier, magneziu, potasiu, zinc şi conţin acizi graşi vegetali. Există şi ulei din seminţe de dovleac, care este foarte sănătos, deşi pretul e destul de mare.
Seminţele sunt mai sănătoase dacă le consumi crude, adăugate în mâncare sau salate. Seminţele de dovleac prăjite sunt mult mai sănătoase decât alte gustări, însă îşi pierd din nutrienţi. Iar dacă le prăjesti totuşi, cel puţin ai grijă să nu adaugi sare, ca să te poţi bucura de beneficiile potasiului conţinut.
Dovleacul în cura de slăbire
100 de grame de dovleac conţin aproximativ 30 de calorii, deci este un aliment foarte bun în cura de slăbire, cu condiţia să îl pregăteşti cât mai dietetic – găseşti mai jos trei dintre cele mai dietetice şi mai simple reţete cu dovleac. În plus, fibrele conţinute sunt şi ele de mare ajutor celor care vor să slăbească.
Şi semintele te ajută dacă ţii cură de slabire. Ele sunt o gustare ideală pentru că, datorită grăsimilor conţinute, te ajută să te saturi mai repede. Însă ai grijă să nu exagerezi. 100 grame de seminţe de dovleac conţin în jur de 700 calorii.
Reţete simple şi dietetice cu dovleac
Supă de dovleac
400-500 grame dovleac
1 cartof mare
1 ceapă
1 morcov
sare
piper
ulei
verdeaţă
Legumele se taie cubuleţe şi se pun la fiert în apă cu puţină sare. Când sunt fierte se scot şi se pasează în blender. Se adaugă 1-2 linguri de ulei şi un vârf de cuţit de piper. La sfârşit se pune pătrunjel. Se poate servi şi cu smântână.
Dovleac copt
Dovleac
Scorţişoară
Zahăr
Coajă de lămâie
Se taie dovleacul în bucăţi mai mari, în forma dorită, apoi se aşază într-o tavă unsă cu ulei. Pe deasupra se presară zahărul, scorţişoara şi coaja de lămâie, apoi se bagă în cuptorul încins, la foc mic.
Orez cu dovleac
400 grame dovleac
100 grame orez
1 ceapă
Ulei
Sare
Verdeaţă
Dovleacul tăiat cubuleţe se pune la fiert în apă suficientă cât să-l acopere. Când este gata se scoate şi se pasează în blender. O ceapă mică se toacă şi se căleşte în puţin ulei, apoi se adaugă şi orezul, dovleacul pasat şi apa în care a fiert el. Se lasă la foc mic până când fierbe orezul, apoi se adaugă sare şi verdeaţă. Se poate servi atât cald, cât şi rece.
Află cum se prepară şi supa de dovleac cu tofu!
Foto: Shutterstock
Ultima modificare octombrie 27, 2021 11:36 am