Măslinul este cultivat de mii de ani și este folosit atât ca aliment, cât și ca medicament. Uite cum îl poți utiliza pentru a trata sute de boli.
Nu doar uleiul de măsline este foarte sănătos, ci și frunzele acestui arbore, potrivit cuisineandhealth.com. Frunzele pot fi folosite pentru a trata pneumonia, gonoreea, tuberculoza, meningita, herpesul, hepatita B și multe ale afecțiuni. Pentru că au efect antiseptic, pot fi folosite după operații, pentru tratarea infecțiilor fungice și bacteriene.
Cel mai bun mod de a beneficia de proprietățile frunzelor de măsline este să le prepari sub formă de ceai. Consumat constant, această băutură îți întărește sistemul imunitar și îți dă energie. În plus, este indicat în perioadele stresante, pentru că te ajută să te relaxezi.
Cum prepari ceaiul din frunze de măsline
Pentru acest ceai, ai nevoie de 15 – 20 de frunze de măsline uscate și 200 – 300 de ml de apă fierbinte. Lasă totul la infuzat pentru 10 minute și bea ceaiul când s-a răcit suficient. Poți să îl amesteci cu miere și lămâie. Ceaiul din frunze de măsline este foarte bun pentru starea generală de sănătate și ar trebui consumat câteva săptămâni la rând, pentru a simți beneficiile sale.
În Biblie, măslinul este menționat de peste o mie de ori, iar fructele sale sunt cele mai populare. Oleuropeina este substanța din măsline care are proprietăți antibacteriene și ajută în lupta împotriva a numeroase afecțiuni.
Alte beneficii ale frunzelor de măsline
Studiile au arătat că extractul din frunze de măsline este eficient în tratarea melanomului la șoareci. Dimensiunea tumorilor în stadii terminale era serios micșorată după acest tratament. Alte cercetări au arătat că frunzele de măsline sunt bune și pentru prevenirea cancerului de sân.
Un alt studiu din 2011 a arătat că oleuropeina stimulează producția de celule osoase și ajută la prevenirea osteoporozei. Frunzele de măsline conțin o cantitate mare de fenoli, antioxidanți care neutralizează radicalii liberi.
Cercetătorii au mai arătat că oleuropeina relaxează vasele de sânge, scade tensiunea arterială și previne formarea de cheaguri. În plus, această substanță tratează bătăile neregulate ale inimii, îmbunătățește circulația sângelui în artere și echilibrează nivelul de zahăr din sânge. Pe lângă aceste beneficii, frunzele de măsline luptă și împotriva colesterolului rău.
Pentru că frunzele de măsline acționează excelent împotriva virușilor, sunt foarte bune în tratarea virozelor și răcelilor.
Efectele adverse ale folosirii frunzelor de măsline
Frunzele de măsline sunt sigure, însă pot interfera cu medicamente prescrise în chimioterapie. În plus, persoanele care au tensiune mică ar trebui să fie atente când folosesc extractul din frunze de măsline sau ceaiul, deoarece s-ar putea să le scadă prea mult. Cel mai bine este să mergi la medic și să îi ceri sfatul, înainte să încerci un astfel de tratament.
Sursa foto: 123rf.