Remedii naturiste pentru alergiile de primăvară

.

Strănuţi, îţi curge nasul, îţi lăcrimează ochii? Nu te grăbi să te tratezi de răceală, s-ar putea să fie o alergie de primăvară. Dar nu te îngrijora, natura te ajută şi de data aceasta!

Ce este alergia de primăvară

Alergia este reacţia exagerată a organismului când vine în contact cu anumite substanţe, numite alergeni, pe care nu le tolerează. Pentru a elimina „intrusul”, organismul declanşează mecanismele de apărare: secreţie nazală sau nas înfundat, strănut, dispariţia mirosului, lăcrimare, mâncărimi, congestia feţei, dureri de cap, urticarie ş.a. Alergia poate apărea la orice vârstă, dar e mai frecventă în copilărie şi în adolescenţă. Are şi un caracter sezonier, apărând mai ales primăvara, fiind generată de polen, praf, mucegai, puful plopilor, înţe-pături de insecte, unele plante.

La ce medic să mergi dacă ai alergii de primăvară

Dacă ai simptome ca acelea descrise mai sus, mergi mai întâi la un medic ORL, apoi la oftalmolog. Dacă niciunul dintre ei nu găseşte o cauză organică pentru suferinţa ta, diagnosticul va fi pus de medicul alergolog, după un consult amănunţit şi teste specifice.

Tratamentul constă în  administrarea unor medicamente din categoria antihistaminicelor, asociate de obicei cu antiinflamatoare şi decongestive. Tratamentul naturist are în principal rolul de stimulare a imunităţii organismului. Acesta se face doar în completarea celui medicamentos, cu atât mai mult cu cât unele plante pot, şi ele, să conţină alergeni. Poţi folosi amestecuri de plante abia după ce ai testat fiecare plantă în parte.

Remedii naturiste pentru alergia de primăvară

– Iarba de trei fraţi pătaţi dă bune rezultate în alergiile însoţite de urticarii: infuzie din 1 linguriţă la cană, 2-3 căni pe zi.
– 2 căni pe zi de infuzie de coada şoricelului (1 lingură la cană). Atenţie! E amară, dar n-o îndulci cu miere dacă eşti alergică la polen.
– Fierbe 5 minute 1 linguriţă de rădăcină de brusture mărunţită în-
tr-o cană de apă şi bea 2-3 căni pe zi.
– Infuzia de salvie se recomandă mai ales când ai secreţii nazale şi/sau lacrimale abundente. Bea 3 căni pe zi.
– 1 lingură păpădie, 1 lingură cicoare, 1 linguriţă rădăcină de brusture se opăresc cu o cană de apă. Ceaiul se bea în două reprize.
– Amestecă părţi egale de busuioc, rozmarin, cimbru, anason, verbină, opăreşte o linguriţă de amestec cu 250 ml de apă şi bea 2 căni pe zi. Are efecte atât pentru alergiile alimentare, cât şi pentru liniştirea stărilor de panică provocate de crizele de alergie.
– Un alt amestec de plante, în cantităţi egale: trei fraţi pătaţi, gălbenele, păducel, cătină albă, din care se folosesc 2 linguri la cana de apă şi se beau 2 căni pe zi.
– Bea toate ceaiurile cu lămâie, căci este depurativă şi dezinfectantă.
– Echinacea stimulează puternic imunitatea. O găseşti la magazinele plafar ca atare sau în amestecuri.
– Un efect de-a dreptul miraculos îl are cura de 3 săptămâni cu argilă, care întăreşte sistemul imunitar şi are efect de calmare nervoasă.

Şi insectele declanşează alergii de primăvară

Primăvara se trezesc la viaţă şi insectele. Periculoase sunt îndeosebi înţepăturile de albine, viespi, păianjeni, tăuni, dar şi cele de furnici, ţânţari, ploşniţe sau căpuşe pot face mult rău celor deja sensibilizaţi. Evită să stai mult afară în zilele călduroase şi cu umiditate crescută, când toate insectele devin mai agresive, nu purta îmbrăcăminte prea colorată, nu te da cu parfumuri sau cu orice alt produs cosmetic ce miroase tare. Dacă te-a pişcat totuşi ceva şi te ştii alergică, cere imediat ajutorul pentru a ajunge în scurt timp la un serviciu medical de urgenţă.
Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton