Răceala este o afecțiune destul de prezentă în viețile noastre în această perioadă. Tuse, durere de gât, ochi inflamați, greutate în respirație, toate acestea sunt simptomele care te scot din uz câteva zile.
Sunt însă câte remedii impotriva răcelii care promit să te vindece rapid și să te lase să-ți duci la bun sfârșit activitățile de zi cu zi. Fie că sunt folosite sub formă de infuzie, decoct sau pentru prepararea inhalaţiilor, plantele ameliorează simptomele răcelilor şi le scurtează durata.
Cele mai bune infuzii de plante
Tradiţionalele ceaiuri de tei şi de soc au un efect excelent în tratarea răcelii. Se pune o linguriţă de plantă la o cană cu apă clocotită şi se beau trei căni de ceai pe zi.
Infuzie de maghiran: se pun două linguriţe de pulbere de maghiran la o cană cu apă clocotită şi se lasă la infuzat 20 de minute, după care se strecoară şi se bea fierbinte. Atenţie! Această infuzie se bea doar când nu ai febră.
Infuzia de unguraş are efecte calmante şi se prepară din o linguriţă şi jumătate de plantă la o cană cu apă şi se beau 2-3 căni pe zi.
Infuzia de cimbrişor şi cea de urzică cresc capacitatea de apărare a organismului. Se prepară din 1-2 linguriţe de plantă uscată la o cană cu apă şi se bea călduţă, îndulcită cu miere, în trei reprize, înaintea meselor principale.
Pentru tuse se recomandă ceaiurile din cimbru şi pătlagină sub formă de infuzii, o linguriţă la o cană cu apă.
In caz de laringită sau bronşită, prepară o infuzie din: 25 g podbal, 20 g tei, 5 g rădăcină de ciubotica cucului, 10 g isop la un litru de apă. Se bea câte o cană, de două ori pe zi.
Băi şi inhalaţii cu efect sigur
Băile şi inhalaţiile sunt, de asemenea, de mare ajutor organismului pe perioada răcelii. Iată ce trebuie să faci:
Pune doi pumni de sare grunjoasă în cada cu apă fierbinte şi fă o baie de un sfert de oră.
Fă băi la o temperatură de 35-38 de grade cu ace de pin. Durata băii nu trebuie să depăşească 20 de minute. Astfel, se pun 200 g de ace de pin într-un săculeţ pe baie de aburi şi se adaugă în cada cu apă sau se folosesc 10 picături de ulei de pin. După baie, se recomandă odihnă.
Fă inhalaţii, punând două picături de ulei de mentă şi una de eucalipt la un litru de apă clocotită şi acoperă-ţi capul cu un prosop.
Decocturi care alină suferinţa
Tusea puternică poate fi foarte chinuitoare, dar poţi scăpa de ea bând de două ori pe zi un decoct din o linguriţă de rădăcină de ciuboţica cucului la o cană cu apă.
Foarte eficient împotriva durerilor de gât, durerilor în piept şi a tusei este decoctul de ceapă. Acesta se prepară din două cepe întregi, cu tot cu coajă, care se spală şi se pun la fiert în 250 ml de apă timp de 15 minute. Se bea pe stomacul gol, îndulcit cu miere.
Coaja de salcie este considerată aspirină naturală şi acţionează rapid în combaterea febrei şi a răcelilor. Decoctul se prepară din două linguri de coajă uscată şi măcinată la o cană cu apă şi se fierbe 20-30 de minute. Se administrează câte 3-4 linguri pe zi.
Busuiocul are multiple beneficii
Pentru descongestionarea căilor respiratorii sunt recomandate inhalaţiile din 2-3 picături de ulei de busuioc la un litru cu apă fierbinte. Infuzia fierbinte revitalizează organismul şi stopează răceala, mai ales în faza de debut. Se pun două linguriţe de busuioc la o cană cu apă clocotită şi se lasă la infuzat 15 minute. E recomandat să se bea 6-7 căni de infuzie de busuioc îndulcită cu miere, la diferenţă de câte 30 de minute.