SUA: Remdesivir accelerează vindecarea pacienților cu Covid-19. Medicamentul experimental a ajuns în România

.

Medicamentul experimental antiviral Remdesivir, aflat momentan în teste și produs de compania Gilead Sciences, va deveni, cel mai probabil, standardul în tratarea COVID-19. În urma unui studiu clinic, primele rezultate au arătat că, datorită lui, anumiți pacienți s-au recuperat mai repede de la boala cauzată de coronavirus.

Rezultatele preliminare ale unui studiu făcut de guvernul SUA arată că pacienții cărora li s-a administrat Remdesivir s-au vindecat cu 31% mai repede decât cei care au primit un placebo. Mai exact, durata medie de recuperare a fost de 11 zile în cazul pacienților tratați cu Remdesivir, comparativ cu 15 zile pentru cei din procedura placebo.

Compania Gilead a afirmat că Remdesivir a furnizat date suplimentare care sugerează că funcționează mai bine când este administrat mai devreme în timpul bolii.

Citeşte şi: Alexandru Rafila: „Coronavirusul va deveni sezonier. Românii se vor reîmbolnăvi anual cu Covid-19”

„Datele arată că Remdesivir are un efect pozitiv clar semnificativ în diminuarea timpului de recuperare. Asta este foarte important”, a spus Fauci în fața reporterilor de la Casa Albă, comparând momentul cu 1986, “când ne chinuiam pentru medicamente HIV și nu obțineam nimic”.

„Va fi standardul de tratare. Agenția de control Farmaceutic și Alimentar, efectiv în timp ce vorbim, lucrează cu Gilead să găsească mecanisme de a-l pune la îndemâna celor care au nevoie de el”, a spus Fauci, potrivit mediafax.ro.

Însă unii cercetători americani sunt precauți și spun că este nevoie de mai multe informații în privința eficacității, deoarece trebuie comparate rezultatele cu alte studii care au avut concluzii mixte.

Citeşte şi: Cercetători: O singură specie e vinovată pentru pandemia de coronavirus – specia umană!

Remdesivir, medicament care a eșuat ca tratament pentru Ebola, este folosit împotriva COVID-19 pentru că este făcut să dezactiveze mecanismul prin care anumite virusuri produc copii ale lor și distrug sistemul imunitar al gazdei.

Remdesivir a ajuns și în România și va fi folosit pentru 10 pacienți internați în spitalul timișorean

Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara a primit 110 flacoane (doze pentru 10 pacienți) din medicamentul injectabil și a semnat un protocol pentru a se realiza ozonificarea sângelui la pacienții critici – cei intubați și ventilați mecanic.

Potrivit Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale în România (ANMDMR), „în momentul de faţă, Remdesivir nu este autorizat pentru punerea pe piaţă şi poate fi utilizat numai în contextul studiilor clinice şi al programelor de acces timpuriu din care fac parte tratamentele de ultimă instanţă.”

sursa foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton