Câte mese iei pe zi? Ce mănânci de dimineaţă? Pe lângă faptul că te face să te simţi bine, o dietă sănătoasă previne bolile grave, precum cancerul, diabetul de tip II si obezitatea.
Deşi mulţi dintre noi ştiu asta, puţini sunt cei care au grijă de sănătatea lor, adoptând un mod de viaţă echilibrat şi o dietă sănătoasă. Regulile nutriţiei sănătoase sunt destul de multe, e adevărat, însă nu sunt foarte greu de urmat, mai ales dacă ai o motivaţie puternică, aşa cum este sănătatea ta şi a familiei tale.Care sunt regulile
Variaţia. O alimentaţie sănătoasă este, în primul rând, variată, adică includele toate grupele de alimente: cereale, carne, lactate, fructe şi legume, grăsimi. Bineînşeles că trebuie ţinut cont şi de diferenţele existente în cadrul aceleiaşi grupe. Ştim cu toţii că nu toate grăsimile şi nu toate sursele de carbohidraţi sunt sănătoase.
Sursele sanatoase de carbohidrati: cerealele integrale, fructele, legumele. De evitat: pâinea alba, dulciurile, pastele fainoase. Sursele sanatoase de grasimi: uleiurile vegetale, pestele, nucile, alunele, semintele. De evitat: margarina, carnea grasa, mezelurile. Sursele sanatoase de proteine: carnea slaba, ouale, lactatele, leguminoasele. De evitat: carnea grasa.
Cinci mese pe zi. În fiecare zi ai nevoie de trei mese principale şi două gustări. Astfel îţi menţii glicemia constantă si nu mai există riscul sa exagerei atunci când te aşezi la masă. Echilibru caloric. Menţine un echilibru sănătos între caloriile pe care le consumi şi caloriile pe care le arzi. În general, numărul de calorii recomandat este de 2000 pe zi, însă depinde de greutate, vârstă, sex şi nivelul activităţii fizice. În zilele când mănânci mai mult sau mai bogat, fă şi mai mult sport.
Porţiile. Cu toţii avem tendinţa de a manca mai mult decât este nevoie. Ridică-te de la masă atunci când a disparut senzaţia de foame, nu atunci când deja te doare stomacul. Mesele mari te moleşesc şi te adorm, în loc să-ţi dea putere şi energie.
Fără exces de zel. E important să mănânci sănătos dar nu trebuie să fii mai catolică decât papa. Din când în când, oferă-ţi o gustare care îţi place, chiar dacă nu e tocmai sănătoasă. Nu e nicio tragedie dacă se întâmplă rar. Corpul ştie mai bine. Când are nevoie de mâncare sau apă, corpul tău ştie cum să ceară. Ghidează-te după semnalele lui: bea apă când îţi e sete şi nu mânca dacă nu îţi e foame. De ce mănânci? Învaţă să faci diferenţa între foamea adevarătă şi cea emoţională. Când îţi e foame cu adevarat resimţi simptomele fizice (te „roade” stomacul) şi ai putea să mănânci orice, atâta timp cât scapi de aceasta senzaţie. Foamea emoţională se simte doar la nivel psihic şi nu poate fi potolită cu orice aliment ci numai cu acela la care pofteşti (de obicei dulciuri). În schimb, poate să treacă dacă aştepţi puţin sau bei un pahar cu apă, în timp ce foamea fizică nu trece, ba chiar se intensifică în timp.
E-urile. Unii spun că ar fi periculoase, alţii spun că sunt inofensive. Pentru orice eventualitate, alege alimentele cât mai naturale şi prepară-ţi singura mâncarea.