Regulile ciudate ale unei alimentaţii sănătoase

.

Ştii că trebuie să mănânci incet, să te opreşti când eşti satulă, să adaugi multe legume în farfurie. Dar mai sunt şi alte reguli, puţin ciudate, poate, după care ar trebui să te…
ghidezi când îţi alegi meniul.

După ce a discutat cu o serie de nutritionişti, antropologi, doctori şi oameni simpli, scriitorul Michael Pollac a reuşit să alcătuiască o listă de reguli alimentare, unele ciudate, unele amuzante, însă foarte utile.

Iată regulile sale, enumerate de Daily Mail.

Fără cereale care schimbă culoarea laptelui

Este evident că sunt procesate şi pline de coloranţi. Cerealele naturale, integrale nu sunt nici ciocolatii, nici roz, nici în alte culori. Dacă în punga ta de cereale vezi culori vesele, poate că asta te ajută să te trezeşti mai bine dimineaţa, dar cu siguranţă sănătatea ta nu are nimic de câştigat.

Numai mâncăruri pe care le-ar recunoaşte şi bunica

Dacă ţi-ai duce bunica la un hipermarket, câte din alimentele de pe rafturi i-ar părea cunoscute? Foarte puţine, probabil. Multe dintre alimentele pe care le mâncăm nu mai au nicio legătură cu mâncarea adevărată, naturală. Sunt procesate şi modificate aşa încât să arate mai bine şi să aibă un gust mai bun decât alimentele naturale, satisfăcându-ne nevoia de dulce sau sărat. Unde mai pui că gusturile sofisticate de astăzi se obţin foarte uşor cu ajutorul aditivilor, deci aceste alimente super-procesate sunt mai ieftine decât cele naturale.

Cu cât eticheta e mai lungă, cu atât produsul e mai rău

Un aliment care are o listă de ingrediente lungă cât „Shogun-ul” este, în mod clar, compus mai degrabă din chimicale. Alimentul e cu atât mai periculos dacă pe etichetă apar ingrediente de care n-ai auzit niciodată. Probabil că acestea sunt chimicale menite să îmbunătăţească gustul sau să prelungească viaţa produsului la raft.

Mănâncă doar mâncăruri care se strică

Cu cât un aliment este mai procesat, cu atât are o viaţă mai lungă la raft. Mâncarea adevarată, naturală se strică uşor pentru că nu conţine aditivi. Tocmai de aceea ar trebui să alegi alimentele care se strică repede (şi pe care, evident, le mănânci proaspete). Singura excepţie de la această regulă este mierea care e foarte sănătoasă, deşi poate rezista ani întregi pe raft.

Păstreaza zeama de la legume

Apa în care au fiert legumele este bogată în vitamine şi nu are rost să o pierzi aruncând-o. O poţi folosi la supe, sosuri sau alt fel de mâncare.

Dacă se cheama la fel în toate limbile, nu e sănătos

Dacă îi spui unui chinez „supă de pui” sau „salată” numele nu îi vor suna cunoscut. Dacă îi spui Pringles sau Big Mac, cu siguranţă va şti despre ce e vorba. De unde tragem concluzia că alimentele care au acelaşi nume în toate limbile sunt cele mai puţin sănătoase.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton