Reguli pe care să le urmezi ca să mănânci corect

.

Alimentația este foarte importantă și pe lângă faptul că te ajută să îți menții silueta, îți influențează și sănătatea. Vezi care sunt cele mai importante reguli de care trebuie să ții cont, atunci când iei masa.

Cele mai mari probleme apar atunci când nu înțelegem cât de mult ne afectează sănătatea alimentele pe care le consumăm. Cei mai mulți oameni sunt speriați de mâncare și se gândesc că îi va îngrășa, însă nu pe acest aspect trebuie să te concentrezi, potrivit mindbodygreen.com. Este foarte important ca întotdeauna să alegi alimentele în funcție de nutrienții pe care îi conțin și de beneficiile pe care ți le pot aduce. Psihicul și fizicul nostru au nevoie de nutrienți, pentru a funcționa la capacitate maximă. Pentru a fi sigură că mănânci corect, este important să ții cont de trei reguli.

Fă-ți un plan alimentar!

Este nevoie de foarte multă organizare, când vine vorba de alimentație. Fă-ți un plan pe care poți să îl respecți zilnic. Ia trei mese pe zi, dacă se poate la aceeași oră, și evită gustările. Nu ai nevoie de ele, decât dacă distanța dintre mese depășește 4-5 ore. Dacă te abții de la mâncare între prânz și cină, de exemplu, îți ajuți organismul să ardă mai ușor caloriile și grăsimile. Poți face asta numai dacă mănânci pe săturate la fiecare masă, pentru că altfel riști să dai buzna la raftul de dulciuri. Încearcă să ai la fiecare masă legume și fructe, pentru că este cel mai simplu mod în care poți scăpa de poftele nesănătoase. Poți bea câte un ceai verde în timpul zilei și foarte multă apă. Ține cont că, de multe ori, când crezi că îți este foame, de fapt îți este sete.

Mănâncă natural!

Este foarte important să mănânci alimente naturale, chiar dacă este destul de greu să faci asta în zilele noastre. Chiar dacă trebuie să depui un pic de efort la început, ca să te obișnuiești cu mâncarea sănătoasă, odată ce faci asta, îți va intra în reflex. Elimină alimentele procesate și cumpără întotdeauna produse cu un singur ingredient.

Când îți compui prânzul, de exemplu, ține cont că organismul tău are nevoie de alimente din fiecare grupă, de la cabohidrați, la proteine, tot ce trebuie să faci este să ții cont de proporții și să nu mănânci mai mult decât ai nevoie. Poți ține cont de următoarea regulă: jumătate de farfurie trebuie să conțină legume verzi, cu puțin amidon, și crucifere, un sfert – carbohidrați complecși, precum porumb, linte, mazăre, fasole, ovăz, orz sau cartofi, și un sfert – proteine. O dată sau de două ori pe zi trebuie să mănânci și grăsimi sănătoase, pe care le poți lua din avocado, nuci sau semințe.

Ascultă nevoile organismului tău!

Organismul tău are nevoie de glucoză, grăsimi și proteine pentru a se hrăni. Creierul tău este cel care te face să crezi că trebuie să mănânci prăjituri, dulciuri sau alimente prăjite. Ține cont că, dacă vrei să îți schimbi obiceiurile alimentare, impulsurile pe care le ai, de a mânca dulciuri, sunt, de fapt, obișnuințe, nu nevoi reale. Întreabă-te dacă ești obosită, caz în care ai nevoie de carbohidrați complecși, nu de zahăr. Dacă ești epuizată, vei simți nevoia să încerci niște cartofi prăjiți, dar poți încerca mai degrabă fulgi de porumb sau de ovăz. Dacă ești nervoasă și ai chef de o băutură carbogazoasă, fă o plimbare și bea un pahar de apă. Cu timpul, vei scăpa de aceste porniri nesănătoase.

Dacă te gândești un pic înainte să îți pregătești masa, vei vedea cum vei înlătura poftele nesănătoase și te vei sătura și cu o masă corectă.

Sursa foto: 123rf.

    
Vedete din Romania Vedete internationale