Uneori, pentru a salva viaţa unei femei afectate de cancerul mamar, ea trebuie să renunţe la un sân. Sau la o parte din el. Din fericire, chirurgia plastică îl poate reconstitui. Şi nu este nevoie de călătorii lungi şi costisitoare, peste hotare.
Fără un sân – simbolul feminităţii şi al maternităţii? Gândul de a trăi astfel, “mutilată” poate fi chinuitor. Şi, totuşi, cele mai multe românce aflate în această situaţie trăiesc cu această suferinţă, într-o vreme când reconstrucţia de sân este posibilă. Nu doar în străinătate, ci şi aici, acasă, se fac astfel de intervenţii, de circa 10 ani. Reconstrucţia poate fi făcută cu ţesuturi proprii ale pacientei, cu proteze de diverse tipuri sau combinând aceste două metode.
Reconstrucţia sânului cu ţesut propriu
► Este o metodă extrem de complexă, realizată în 4-6 ore (chiar şi mai mult, în cazul intervenţiilor sub microscop). ► Presupune 7-10 zile de spitalizare şi o perioadă de recuperare mai lungă. Pacientele cu asigurare de sănătate nu plătesc nimic pentru acest gen de intervenţie. Sânul este reconstruit din ţesut propriu, prelevat din muşchii de pe spate, abdomen, coapse sau fese.
Reconstrucţia sânului cu implant
► Este o metodă mai simplă şi pentru pacientă, şi pentru medic. ► Durează cca 90-120 de minute. ► Spitalizare: minimum o zi după operaţie. ► Costuri în sistemul de stat: 600-1.200 euro (perechea de implanturi). ► Costuri în sistemul privat: 4.000-5.000 euro. Dar se ajunge destul de rar la o notă de plată atât de piperată. Pentru că, de regulă, în cancerul mamar este afectat un singur sân.
Vor fi simetrici sânii?
În caz de mastectomie totală, sânul este reconstruit 100%. Este bine să ştii că simetrie totală, între sânul reconstituit şi cel natural, nu există! Dar se obţine însă o simetrie cât mai bună şi, profitând de operaţie, sânii pot fi măriţi, micşoraţi, ridicaţi.