Recomandări pentru perioadele de caniculă

.

Pentru că vremea a început deja să se încălzească mai mult decât ne-am dori, Ministerul Sănătăţii ne face câteva recomandări menite să prevină incidentele nedorite.
Ideal ar fi, spune comunicatul de presă, să stăm în casă mai ales între orele 11:00 şi 18:00. Cei care nu pot face asta trebuie să se protejeze de razele solare, purtând pălării şi haine lejere, largi, din fibre naturale, deschise la culoare. Bineînţeles că sunt interzise în perioadele foarte calde activităţile sportive şi toate cele care necesită un efort intens.

De asemenea, hidratarea este extrem de importantă. Sunt necesari cel puţin doi litri de apă pe zi. Fie că îţi este sau nu sete trebuie să bei câte un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute.

Foarte bune pentru hidrate sunt şi fructele şi legumele cu conţinut bogat de apă: pepene, castraveţi, roşii, prune, piersici etc. Ministerul Sănătăţii ne atrage atenţia că un pahar de iaurt hidratează la fel de bine ca un pahar de apă.
În schimb, alcoolul, cafeaua şi sucuriile nu ajută la hidratare, ba din contră. Aceste băuturi au proprietăţi diuretice, favorizează deshidratarea şi lasă organismul vulnerabil în faţa căldurii.

Pentru a te răcori, pe parcursul zilei, poţi face duşuri călduţe, evitând să te ştergi de apă. Aparatul de aer condiţionat este util, însă nu trebuie să abuzăm. El se fixează la o temperatură cu cinci grade mai mică decât cea de afară.  

Recomandări pentru părinţi

Dacă ai acasă un copil mic sau un bebeluş va trebui să-i creezi un mediu cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer, avertizează Ministerul Sănătăţii. Sugarii trebuie hrăniti la sân sau cu biberonul de câte ori o solicită. Pentru ei, laptele are şi rol de hidratare. Bineînţeles că mama care alăpteză trebuie să aibă şi ea grijă la hidratare, mai ales că organismul ei are nevoie de mai multă apă.

Pentru copii mai mari se recomandă un consum suficient de lichide, chiar dacă ei nu o cer. Desigur că apa plată este cea mai bună, dar copiii pot primi şi ceai slab îndulcit şi fructe cu conţinut bogat de apă.

Atenţie şi la igienă! Mânuţele se spală mai des în această perioadă, iar fructele şi legumele nu se consumă în niciun caz murdare. La bebeluşi, se recomandă o baie pe zi, seara, înainte de culcare, şi igienă locală în timpul zilei, ori de câte ori este necesar.

Recomandări pentru bolnavii cronici

Nimeni nu ar trebui să iasă afară în jurul prânzului, dar cu atât mai mult bolnavii cronici, care prezintă un risc sporit de complicaţii datorate căldurii. Ei trebuie să fie atenţi la alimentaţie, să evite alcoolul şi medicamentele uşor perisabile. Desigur, tot ceea ce mâncăm ar trebui să provină dintr-un magazin care dispune de aparate frigorifice şi care păstrează alimentele în condiţii bune.

Ministerul Sănătăţii îi sfătuieşte pe cei cu boli cronice să-şi continue tratamentul. Cei care suferă de boli cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare, mentale sau diabet pot consulta medicul care să le adapteze schema terapeutică la condiţiile existente.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton