Cum se face şi cât costă recoltarea de celule stem

.

Într-o centrifugă se separă plasma – lichidul gălbui în care circulă celulele sanguine – de celulele propriu zise. Se păstrează doar celulele, aşa încât rezultatul final să aibă un volum mai mic, deci să fie mai ieftin de depozitat.
În continuare, celulele sunt tratate cu o substanţă care previne formarea cristalelor de gheaţă în timpul criogenării pentru că aceste cristale ar strica definitiv celulele.  

Urmează criogenarea propriu-zisă, proces prin care celulele ajung la o temperatură de -190 grade Celsius, în azot lichid. Totul se întâmplă controlat, într-un computer care răceşte celulele după un anumit tipar pentru a nu le compromite. Odată îngheţată, proba ajunge într-un stocator, un fel de oală uriaşă, în care celulele stau la rece, în azot lichid, pe o perioadă nedeterminată.

Până când sosesc analizele de la laborator, celulele stau într-un stocator care funcţionează drept carantină temporară. Dacă se constată că nu sunt contaminate cu virusuri sau bacterii – se poate întâmpla în timpul recoltării – vor merge în recipientul definitiv.

Celulele care sunt contaminate nu sunt aruncate, ci merg în carantină permanentă, unde sunt stocate gratuit. Chiar şi containate cum sunt, ele ar putea fi folosite dacă e nevoie, decizia aparţinând medicului care realizează transplantul.

Cât costă prelevarea şi depozitarea de celule stem

La maxim o lună de la naştere, părinţii sunt anunţaţi în legătură cu viabilitatea celulelor, iar dacă totul este „ca la carte” primesc şi facturile. Acesta este momentul în care plăteşti primii bani.

Cum se face şi cât costă recoltarea de celule stemLa Cord Blood Center plăteşti 3270 de lei pentru prelevarea, transportul, examinarea şi prelucarea sângelui placentar. Factura se poate achita şi în trei rate lunare. Anual vei mai plăti o taxă de depozitare în valoare de 140 de lei.

Nu mai plăteşti nimic dacă sângele ombilical a fost contaminat – dar celulele se păstrează şi le poţi folosi la nevoie – sau dacă din diferite motive nu este utilizabil ca transplant.

De asemenea este gratuită eliberarea grefei din banca de celule de stem şi pregătirea ei pentru transplant, în cazul în care este nevoie.

Foto: Shutterstock, PR

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton