Realitatea virtuală tratează fobiile

.

Fobiile se pot trata şi în România cu ajutorul realităţii virtuale. Cubul virtual „Matrix”, inaugurat la Cluj, simulează perfect condiţii care ar putea fi stresante pentru cei bolnavi.
Platforma de Roboterapie şi Psihoterapie prin Realitate Virtuală, denumită cubul virtual sau cubul Matrix, are patru pereţi pe care sunt proiectate imagini 3D cu ajutorul unor programe de calculator create special pentru aşa ceva.

Fobiile se tratează prin expunerea graduală şi repetată la stimulul care produce teama. Numai că asta costă. Dacă ţi-e teamă de avion, ar trebui să zbori din ce în ce mai mult, până când dispare fobia. Dar zborurile repetate sunt scumpe şi experienţa nu poate fi controlată, nici de pacient, nici de psiholog.

„Există riscuri dacă ai fobie de avion şi zbori de mai multe ori, în zbor poate fi atac de panică, costă mai mult, sunt probleme. Ţinând cont de aceste limite, vine realitatea virtuală. Decât să urc la înălţime cu subiectul care se teme de înălţime, pot să-l expun în realitate virtuală, nu costă zborul cu avionul, pot opri procesul, am control asupra reacţiilor comportamentale, realitatea virtuală corectează limitele majore”, a explicat  pentru Mediafax psihologul Daniel David, coordonatorul proiectului.

Realitatea virtuală este deosebit de utilă în psihologie pentru că poate înlocui cu succes testele scrise sau discuţiile abstracte. În loc să fie întrebat cum ar reacţiona dacă ar fi într-un avion, pacientul este dus în cubul virtual care simulează mediul din avion şi astfel psihologii pot vedea „pe viu” cum reacţionează el.

Prin cubul Matrix pot fi tratate persoanele cu anxietate, cele care suferă de şoc post traumatic, care au fobie de înălţime, de avion, de vorbitul în public. Şi copiii cu tulburări de atenţie pot fi ajutaţi, pentru că Matrix poate funcţiona şi ca o clasă virtuală.

Dar există şi alte modalităţi de a-l folosi. „Cubul poate distrage atenţia, aduce senzaţii de frig şi controlează durerea, la arsuri se foloseşte mai des, orice modificare biologică produce modificări la nivelul creierului, comparat cu realitatea non-virtuală. Avem o colaborare cu cei de la Chirurgie, care lucrează cu amputaţii”, a mai spus psihologul Daniel David.

În viitor se vor face şi cercetări privind călătoriile în spaţiu şi efectele lor asupra organismului uman.

Realitatea virtuală se foloseşte de ceva timp pentru a trata bolile psihice, însă de ieri terapia a ajuns şi în România. Cubul virtual a fost inaugurat la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca.  

Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale