Vaccinul antigripal nu îți va da gripă, dar poate avea reacții adverse asemănătoare cu simptomele gripei. Totuși, vaccinul rămâne singura cale de a preveni gripa și este mult mai eficient dacă îl faci în luna ianuarie, a anunțat Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, citat de Mens Health.
Te vaccinezi pentru a evita îmbolnăvirea, dar nu este neobișnuit să te simți oribil după aceea. Mulți oameni cred, în mod eronat, că se vor îmbolnăvi de gripă dacă se vaccinează. De fapt, potrivit unui studiu realizat în 2015, 43% dintre oameni cred că acest vaccin îi poate îmbolnăvi.
„Vaccinul antigripal este făcut dintr-un virus gripal ucis care constă în jumătate din virus – partea de care ai nevoie pentru a crea un răspuns imun. De asemenea este administrat în mușchiul mâinii, loc în care un virus nu merge în mod obișnuit. Așadar nu există nicio posibilitate să te îmbolnăvești dacă te vaccinezi”, a explicat medicul Andrew Pekosz de la Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health.
Totuși, poți experimenta disconfort din cauza injecției, aceste simptome fiind similare cu ale gripei.
Din fericire aceste efecte adverse nu durează mai mult de 1-2 zile.
Totuși, acest tip de vaccin trebuie evitat de persoanele însărcinate, copii sub doi ani și adulți peste 50 de ani, oameni cu sistem imunitar slăbit și copii care suferă de astm, susține Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.
Dacă totuși, te simți rău după vaccinul antigripal pentru mai mult timp, înseamnă că ai contactat un alt virus de care vaccinul antigripal nu te poate proteja.
„Vaccinul antigripal te protejează împotriva gripei, dar există mai mulți viruși care pot duce la boli asemănătoare gripei”, a explicat dr. Pekosz.