Președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României în Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit la Digi24 despre câteva aspecte importante legate de situația poandemică din România.
Rafila a explicat că purtarea măștilor de protecție este importantă, dar mănușie sunt inutile, nu ne pot feri de contaminarea cu noul coronavirus.
„Purtăm măștile în spațiile închise unde sunt mai multe persoane, când mergem la magazin. Dar când suntem în masina personală, acasă, la birou, nu e nevoie să purtăm masca. Utilitatea măștii are două semnificații: prima, legată de posibilitatea de a fi tu infectat și de a transmite boala, inclusiv așa numita igienă a tusei e asigurată. Dar masca trebuie schimbată când se umezește. Dacă purtăm masca și nu suntem bolnavi, ea constituie o barieră față de infecție.
Cât despre mănuși, eu nu sunt un mare adept al putării lor. E mult mai simplu să mă spăl pe mâini decât să schimb o pereche de mănuși și e mult mai eficient, pentru că spălatul mâinilor cu săpun distruge aceste virusuri fără niciun fel de problemă. Dacă utilizezi mănuși există un risc, ai senzația că dacă ai mănuși ești protejat și faci lucruri nepotrivite, folosești mănușa mult timp, apoi îți atingi fața cu mâna”, a spus Alexandru Rafila.
Profesorul Rafila a ținut să menționeze un aspect important legat de prevenirea transmiterii noului coronavirus. Se pare că igiena orală este la fel de important ca dezinfectarea mâinilor pentru a minimalize riscul transmiterii bolii.
„Îmi pare rău că n-am făcut un lucru, să convingem oamenii să se spele și pe dinți, pentru că și riscul de a transmite boala scade, cel puțin pe moment. Și ar trebuie să învățăm să ne spălăm mai des și mai corect și pe dinți, să nu mai fim ultimii în clasament în privința igienei orale”, a completat microbiologul.
Reprezentantul României al OMS a mai adăugat că va trebui să ne obișnuim cu acest virus, care va devein sezonier, va semăna cu infecția gripală.
„Mergem și pe varianta că nu vom găsi un vaccin în doi ani. Poate îl găsim în 4 ani. El va deveni un virus sezonier, marea majoritate a populației va trece prin boală și un număr mic de persoane va fi susceptibil să se reîmbolnăvească în fiecare an. Va semăna cu infecția gripală. Acum sunt discuții raporat la numărul de cazuri pe care am reușit să le diagnosticăm nu în România, oriunde, mortalitatea e mare, la noi e 5 la sută. Deci sunt mortalități mari, mai mari decât la virusul gripal, dar lucrurile vor fi reevaluate pe măsură ce vedem răspândirea bolii în populație și vedem care e mortalitatea reală”, a mai afirmat Alexandru Rafila.