Raed Arafat, declarații optimiste despre valul cinci al pandemiei: deși sunt mai mulți pacienți, starea lor e mai ușoară

.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a vorbit într-o conferință de presă despre stadiul valului cinci al pandemiei de COVID-19.

El a precizat că valul cinci nu poate fi comparat cu valul precedent, întrucât starea pacienților care se prezintă acum cu COVID-19 la spital este mai bună decât în valul patru, potrivit News.ro. El a spus că numărul infectărilor este în descreștere și că, în cazul ratei de pozitivare, se poate vorbi de un platou.

„Avem o tendinţă de descreştere, cel puţin la rata de pozitivare putem vorbi de un platou acum, cifrele scad cu excepţia secţiilor de ATI, unde continuă o uşoară creştere”, a spus el, citat de Libertatea. „Nu putem compara sub nicio formă ce se întâmplă acolo acum cu valul trecut”.

El a mai spus și care este situația în unitățile de primiri urgențe: „Pot să vă spun că în unităţile de primiri urgenţe chiar dacă sunt mai mulţi pacienţi care se prezintă acum vedem 9.000 de pacienţi într-o săptămână, peste 9.000, totuşi starea celor care se prezintă e total diferită, este mai uşoară, mulţi nu există oxigen, nu necesită îngrijiri de terapie intensivă, foarte puţini pacienţi rămân în aşteptarea unui loc şi asta este un lucru pozitiv”.

Citește și: Studiu: imunitatea la COVID-19 durează mai mult la persoanele trecute prin boală decât la cele vaccinate

Citește și: Marea Britanie vrea să renunțe la izolarea persoanelor cu COVID-19 de la finalul lui februarie

Citește și: Avertismentul specialiștilor: Omicron este atât de infecțios încât se transmite direct prin aer

Citește și: Epidemiolog american: „A încerca să oprești Omicron este ca și când încerci să oprești vântul”

Expertul în sănătate crede că situația din secțiile de terapie intensivă se va îmbunătăți abia atunci când impactul cazurilor care vin din urmă se va opri. Momentan încă sunt pacienți depistați în ultimele zile ca fiind pozitivi care ar putea ajunge la ATI în perioada următoare.

„Scăderea pe secţiile de terapie intensivă va fi mai târziu după ce continuă scăderea numărului total al cazurilor infectate şi se opreşte impactul cazurilor care vin din urmă, cele 40.000, cele 30 şi ceva de mii de cazuri zilnice care au fost şi dintre aceste cazuri totuşi o parte pot ajunge la terapie intensivă în câteva zile”.

În ultimele 24 de ore, România a înregistrat 26.466 de cazuri de COVID-19. Sunt cu 880 mai puține față de ziua anterioară. Dintre cazurile depistate, 3.176 sunt de reinfectare la o perioadă mai mare de 180 de zile de la prima infectare. Totodată, 139 de persoane cu COVID-19 au murit, în timp ce peste două milioane de pacienți au fost declarați vindecați.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton