Dacă răceala sau gripa îţi dau de furcă, mai ai timp să scapi de ele până la sărbători, iar tratamentele naturiste te pot ajuta. Află ce remedii poţi încerca!
Supă de pui şi multe lichide
Chiar dacă nu este tocmai un tratament naturist, supa de pui e foarte utilă când eşti răcită. Ea are efect antiinflamator şi ajută la eliminarea mai rapidă a secreţiilor nazale. Sunt beneficii dovedite ştiinţific, deci te poţi baza pe ele.
O altă idee bună, deşi nu la fel de plăcută ca miros, este supa de usturoi. Fierbe câţiva căţei de usturoi pisaţi şi bea zilnic un bol din supa astfel obţinută. Usturoiul este de mare ajutor în viroze pentru că are rol antiseptic, dar ajută şi la desfundarea nasului.
Un alt avantaj al supei de orice fel este acela că ajută la hidratare, iar dacă suferi de răceală sau gripă ai nevoie de multe lichide, care fluidizează secreţiile şi le fac mai uşor de eliminat. În acest scop poţi încerca ceaiuri de toate felurile, sucuri de fructe şi, desigur, apă.
Iată cum faci ceai de lamaie pentru a ameliora simptomele răcelii.
Respiri mai uşor după o baie de aburi
Dacă ai nasul înfundat şi nu vrei să foloseşti spray-uri nazale, încearcă o baie de aburi, ca cele recomandate în cosmetică. Prepară un ceai de mentă şi după ce fierbe puţin, apropie-te de recipient, acoperindu-ţi capul cu un prosop.
Inhalează aburul timp de câteva minute şi ar trebui să respiri mai uşor.
La fel de bună este şi o baie fierbinte, mai ales dacă adaugi în apă câteva picături de ulei de mentă sau eucalipt.
Apă sărată şi lămâie pentru dureri în gât
Apa sărată folosită sub formă de gargară te scapă cel puţin temporar de durerile în gât. Pune o linguriţă de sare într-un pahar mare cu apă şi când se dizolvă complet foloseşte-o pentru gargară. Încearcă să n-o înghiţi pentru că ţi-ar irita stomacul.
Tot pentru dureri în gât, dar şi pentru tusea seacă, foloseşte un amestec din sucul de la o lămâie, o linguriţă de miere şi un pahar cu apă. Acesta se lasă la macerat câteva ore, apoi se bea cu înghiţituri mici. Prepară-ţi zilnic două astfel de băuturi.
Ce tratamente naturiste mai poţi încerca
– Pune două căni de sare într-un prosop şi leagă-l cu un elastic. Încălzeşte sarea pe calorifer, apoi aplic-o pe gât, pe piept sau pe alte locuri dureroase. În acelaşi scop mai poţi folosi compresele fierbinţi.
– Unge-te pe piept cu un ulei mentolat.
– Frecţii cu oţet de mere sau, dacă găseşti, cu otet aromat de mentă.
– Fă o baie de picioare cu apă fierbinte şi cât mai sărată, apoi pune-ţi şosete, înveleşte-te bine şi bea un ceai călduţ.
În final, nu uita că cel mai eficient tratament naturist este odihna. Câteva zile de odihnă îi permit corpului să lupte cu boala fără a fi agresat de stres, frig sau alţi factori.