Răceală, gripă sau COVID-19? Cum le deosebești și cum te protejezi în anotimpul rece

.

Febră, dureri în gât, dureri musculare, tuse… Răceală, gripă sau COVID-19? Aceste simptome descriu boli virale contagioase, cauzate de virusuri diferite, dar care se transmit cu ușurință. Deși acestea au numeroase caracteristici comune, există câteva diferențe-cheie între ele.

Dr. Oana Cuzino este medic primar geriatru, doctor în științe medicale și jurnalist. Ea publică informații și articole pe teme medicale pe site-ul doc.ro și prezintă zilnic emisiunea „Ce se întâmplă, doctore?” la Pro TV.

Răceală, gripă sau COVID-19?

Răceală, gripă sau COVID-19? În Unica de noiembrie, Oana Cuzino ne-a spus cum putem să le deosebim. De asemenea, ne-a dat câteva sfaturi despre modul în care putem să ne protejăm de această triadă în anotimpul rece.

Pe măsură ce zilele devin mai scurte și temperatura scade, frecvența infecțiilor virale sezoniere – cum ar fi răceala și gripa – crește. Răceala și gripa au unele simptome asemănătoare. Dar, dacă sunt gestionate eficient, sunt adesea autolimitate și se vindecă în câteva săptămâni, la persoanele fără condiții preexistente.

Cu toate acestea, unele dintre simptomele lor sunt similare cu cele observate în infecțiile cu noul coronavirus, SARS-CoV-2. Așa că e lesne de înțeles de ce anul acesta teama de îmbolnăvire este mai mare.

Este crucial să ne amintim totuși că niciun diagnostic bazat doar pe simptome nu este 100% precis. Dacă ai simptome care ar putea fi cauzate de COVID-19, este esențial să te autoizolezi, să te testezi cât mai repede posibil și să urmezi recomandările autorităților dacă se confirmă că ai COVID-19.

Cum știi că ai doar o răceală

Debutul simptomelor în răceală sau viroză are loc treptat și acestea tind să afecteze doar căile respiratorii superioare. Asta înseamnă că dacă ești răcit ai probabil secreții nazale, strănuți și te confrunți cu dureri în gât. Este important de reținut că durerea în gât și nasul înfundat sunt primele simptome ale răcelii.

Mai rar, pot să apară și durerile de cap, oboseala, febra, o tuse ușoară. Uneori te poți confrunta și cu pierderea mirosului (anosmie) sau pierderea gustului (ageuzie). Există 200 de virusuri diferite despre care se știe că provoacă răceli, însă rinovirusul reprezintă cea mai comună cauză a răcelilor.

Majoritatea răcelilor se vindecă în 7-10 zile, iar simptomele cu care te confrunți nu sunt de fapt cauzate de infecția însăși, ci mai degrabă de sistemul imunitar care duce o „bătălie” cu boala. Așa că, dacă ești răcit, încearcă să dormi cât mai mult și stai într-un mediu călduros.

Bea cât mai multe lichide, ia suplimente cu vitamina C sau consumă alimente bogate în această vitamină (lămâie, grepfrut, pătrunjel, kiwi, ardei gras etc.). Pentru descongestionarea nasului folosește ser fiziologic sau apă de mare. Dacă ai febră, ia antitermice. În cazul în care aceasta nu scade după 3 zile, ia legătura cu medicul pediatru sau cu medicul de familie, după caz.

Citește și: 7 moduri în care putem evita răceala

Cum recunoști gripa

Statisticile arată că anual 15% dintre adulți și 42% dintre copii fac gripă. Gripa debutează brusc și poate duce la complicații grave. Sinuzita și infecțiile urechii (otitele) sunt exemple de complicații moderate ale gripei. Pneumonia, inflamația inimii (miocardita), a creierului (encefalita) sau a țesuturilor musculare (miozita, rabdomioliza) și insuficiența respiratorie și renală sunt complicații grave.

Cauzată de virusuri gripale diferite, gripa poate afecta atât sistemul respirator superior, cât și pe cel inferior și tinde să dureze o săptămână sau două – deși oboseala poate persista o perioadă lungă. În gripă, simptomele apar, mai mult sau mai puțin, simultan. Gripa provoacă febră, care durează 3-4 zile, oboseală, frisoane, tuse uscată, dureri musculare severe, dureri de cap, iar rar poate afecta mirosul și gustul și genera înfundarea nasului, dureri în gât sau diaree (la copii).

Infecția cu virusul gripal poate agrava afecțiunile medicale cronice preexistente. Oricine se poate îmbolnăvi de gripă (chiar și persoanele sănătoase), iar complicațiile gripei pot apărea la orice vârstă. Totuși unele persoane prezintă un risc ridicat de a dezvolta complicații grave dacă au gripă: persoanele de peste 65 de ani, persoanele de orice vârstă cu anumite afecțiuni cronice (cum ar fi astmul, diabetul sau bolile de inimă), femeile însărcinate și copiii mai mici de 5 ani, dar mai ales cei care au sub 2 ani.

Având atât de multe repercusiuni asupra sănătății, este foarte importantă vaccinarea antigripală. Vaccinul nu te protejează de gripă, dar scade riscul complicațiilor, spitalizării și decesul.

Citește și: Mituri despre gripă în care nu ar trebui să mai crezi

Cum se manifestă infecția cu SARS-CoV-2

Deși la prima vedere infecția cu SARS-CoV-2 seamănă cu o răceală comună, aceasta poate să genereze infecții ale tractului respirator inferior, inclusiv pneumonii, punând chiar viața în pericol. Evoluția bolii COVID-19, care este cauzată de un nou tip de coronavirus, SARS-CoV-2, poate provoca forme asimptomatice sau ușoare și poate fi mai gravă la unele persoane, punând viața în pericol sau lăsând în urmă sechele greu de recuperat, pentru că dezvoltă pneumonie sau insuficiență respiratorie, iar pacienții pot avea nevoie de intubare sau de ventilație mecanică.

De aceea recunoașterea semnelor și simptomelor infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2 este esențială, în așa fel încât, dacă te-ai infectat cu SARS-CoV-2, să poți reacționa din timp și să soliciți ajutor medical, dacă e nevoie. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 1 la 5 persoane infectate cu SARS-CoV-2 manifestă simptome grave.

Principalele simptome ale bolii COVID-19

În cazul COVID-19, deși lista posibilelor simptome este lungă, principalele trei manifestări clinice ale bolii sunt: febra, peste 37,8 °C, tusea persistentă, de obicei uscată, și pierderea simțului gustului și/sau mirosului. Simptomele pot apărea treptat, la 2-14 zile după expunerea la virus. Potrivit Centrului american pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC), perioada medie de incubație a noului coronavirus SARS-CoV-2 este de patru-cinci zile. Iar câteva studii sugerează că simptomele respiratorii se pot înrăutăți în a doua săptămână de boală, mai precis, începând cu a opta zi de la debutul manifestării bolii.

Spre deosebire de răceală și gripă, infecția cu SARS-CoV-2 poate provoca uneori și dificultăți de respirație, oboseală, dureri musculare, dureri în gât, dureri de cap, iar foarte rar apar secreții nazale, nas înfundat, diaree. Dacă dezvolți oricare dintre aceste simptome, autoizolează-te, pentru a preveni răspândirea virusului. De altfel, testează-te pentru noul coronavirus, iar dacă rezultatul este pozitiv, respectă indicațiile autorităților.

Citește și: Efectele pe termen lung pe care le resimt oamenii care au avut simptome ușoare de COVID-19

Cum te protejezi de infecțiile respiratorii virale

Ce poți face pentru a reduce riscul de îmbolnăvire? Dacă nu ai apucat încă să te vaccinezi antigripal, încă mai ai timp să te imunizezi anul acesta. Vaccinul antigripal conține virusuri inactive și în compoziția sa sunt incluse principalele tulpini virale patogene care au circulat în sezoanele precedente. Imunizarea obținută prin vaccinare este de 6 luni. Totuși, chiar dacă te-ai vaccinat antigripal, există riscul să faci gripă, doar că într-o formă ușoară și fără complicații.

După cum știi, împotriva răcelii nu există un vaccin, dar te poți proteja dacă respecți câteva reguli de igienă:

• spală-te pe mâini cu apă și săpun 40 de secunde, dar nu mai puțin de 20 de secunde, după ce folosești mijloacele de transport în comun sau toaleta, dar și înainte să mănânci;

tușește sau strănută întotdeauna în pliul cotului sau într-un șervețel, pe care trebuie să-l arunci ulterior;

• evită contactul cu persoanele care au infecții respiratorii;

• evită să-ți atingi ochii, nasul și gura cu mâinile nespălate.

Cum te protejezi de COVID-19

Pentru că are un nivel nivel înalt de transmisibilitate, este important să ne protejăm în continuare împotriva infecției cu SARS-CoV-2, chiar dacă nu suferim de boli grave. Așa cum au spus-o de nenumărate ori specialiștii din domeniu, masca de protecție este prima și cea mai importantă linie de apărare împotriva riscului de infecție cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

Până la dezvoltarea unui vaccin sau a mai multor vaccinuri împotriva COVID-19, poartă corect masca de protecție în spațiile publice. Asigură-te că-ți acoperă nasul și gura și că se mulează bine pe față. Folosește o mască în conformitate cu cele mai bune măsuri de siguranță. Asigură-te că este prevăzută cu 3 straturi și pliuri retractabile, că are o eficiență de filtrare bacteriană (BFE) 98% și că este rezistentă la stropire. De altfel, când nu ai acces la apă, dezinfectează-ți mâinile cu un gel care are aloe vera și 70% alcool. Evită contactul direct cu alte persoane (de exemplu, prin strângeri de mână) și zonele aglomerate.

Vezi şi cum scazi rapid febra dacă nu ai medicamente!

Ultima modificare noiembrie 22, 2022 4:45 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale